АПИФ преузео предсједавање Регионалним порталом привредних регистара Југоисточне Европе

Милијана Латиновић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге Бањалука преузела је предсједавање Регионалним порталом привредних регистара Југоисточне Европе (Бифидекс).

Бифидекс повезује западни Балкан на једном мјесту, званичне регистре Републике Српске и БиХ, Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Албаније. Портал садржи податке око 1,5 милиона регистрованих привредних субјеката и правних лица од којих је око 750 хиљада активних, што је веома значајна информација са становишта транспарентности и доступности података о компанијама.

Успостављање и развој Регионалног Портала Бифидекс подржала је Европска Банка за обнову и развој (ЕБРД) од 2017. године. Овој иницијативи се од 2019. године придружио и Фонд за Добро Управљање Уједињеног Краљевства који је финансијски подржао прикључивање Порталу свих регистарских јурисдикција Западног Балкана.

Као равноправна чланица Регионалног портала привредних регистара Југоисточне Европе АПИФ заступа привреду Српске на порталу и омогућава размјену информација које ће унаприједити партнерстава између привредних субјеката региона.

Вршилац дужности директора АПИФ-а и предсједник Портала Бифидекс Горан Бобар истакао је да ће портал бити представљен у понедјељак на Самиту земаља Западног Балкана у Лондону пред званичницима Европске уније, премијерима земаља Западног Балкана, пословној заједници и заинтересованим инвеститорима што ће указати на могућности које се отварају пред корисницима и привредама региона. 

АПИФ има част и привилегију да предсједава у периоду лансирања и промотивне кампање портала Бифидекс, те да јавности представи и укаже на могућности које привреде региона остварују кроз овај пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана