Апел званичницима у БиХ за дијалог и рјешавање отворених питања

Срна
Foto: срна

САРАЈЕВО - Учесници Роуз-Рот семинара у Београду, у организацији Парламентарне скупштине НАТО-а и Народне скупштине Србије, изразили су у расправи забринутост за актуелну политичку ситуацију у БиХ и позвали званичнике у БиХ на унутрашњи дијалог и рјешавање отворених питања.

Наглашена је и потреба да званичници ЕУ, САД и НАТО-а помогну БиХ да изађе из кризе и посвети се реформама, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

У раду 101. Роуз-Рот семинара учествују и предсједавајући Делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини НАТО-а Асим Сарајлић и члан Делегације Никола Ловриновић.

"Учесници семинара, који је посвећен процесу евроатлантских интеграција земаља региона, партнерству за мир и даљим корацима у суочавању са преосталим изазовима на западном Балкану, данас су, у панел-дискусији, расправљали о теми стабилности западног Балкана, те билатералној и регионалној сарадњи земаља региона", наведено је у саопштењу.

 Уводна излагања о овој теми изнијели су државни секретар у Министарству спољних послова Србије Немања Старовић, замјеник министра иностраних послова у у Савјету министара БиХ Јосип Бркић и виши аналитичар Међународне кризне групе Марко Прелец.

У свом излагању, Бркић је представио тренутне активности у вези са сарадњом БиХ и НАТО-а кроз Програм реформи и сарадње са Алијансом. Он је нагласио да је политика "отворених врата" у сарадњи са НАТО-ом препознатљив оквир за сарадњу, те закључио да реформски пут нема алтернативу.

У дискусији о овој теми, Сарајлић је нагласио да се о свим отвореним питањима треба разговарати, уз поштовање уставног оквира БиХ, који то, како је рекао, веома јасно омогућава.

Према Сарајлићевим ријечима, Репубика Српска је неспорна уставна категорија, али су и БиХ и њене законодавне, извршне и судске институције такође уставне категорије које се не смију доводити у питање.

Ловриновић је, такође, изнио мишљење да садашњи инситуционални оквир даје довољно простора да се сви у БиХ окрену бољим рјешењима.

Наглашавајући потребу постизања договора око промјена Изборног закона БиХ, Ловриновић је позвао све учеснике семинара да размишљају о томе да је БиХ датост коју, како је нагласио, треба афирмисати у њеном најбољем свјетлу.

Чланови Делегације БиХ учествовали су и у панел дискусији о европским и евроатлантским интеграцијама земаља региона. Ловриновић је говорио о потреби да БиХ до краја ове године добије статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ.

Учеснике је информисао о томе да се у парламентарној процедури налази Приједлог декларације о добијању кандидатског статуса БиХ, којом се од Европског парламента тражи да подржи захтјев БиХ да у 2021. години добије кандидатских статус, што би, нагласио је Ловриновић, био значајан подстицај за брже провођење реформи на европском путу БиХ.

Учеснике семинара поздравили су предсједник Народне скупштине Србије Ивица Дачић, предсједник Владе Србије Ана Брнабић и министар одбране Србије Небојша Стефановић.

Путем видео-линка учесницима су се обратили предсједник Парламентарне скупштине НАТО-а Џералд Коноли, као и замјеник генералног секретара НАТО-а Мирче Џоана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана