АНУРС: Активније приступити рјешавању проблема складиштења нуклеарног отпада

Срна
АНУРС: Активније приступити рјешавању проблема складиштења нуклеарног отпада

БАЊАЛУКА - Кључни представници власти и институције на свим нивоима у БиХ треба да се покрену и активније укључе у рјешавање проблема у вези са одлуком Хрватске да направи одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори, на локацији која се налази уз саму границу Републике Српске и БиХ, поручено је из Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/.

Осим тога, на конференцији за новинаре у АНУРС-у у Бањалуци, речено је да се понекад стиче утисак да поменуте власти нису заинтересоване за овај проблем, због чега их у том смјеру треба подсјетити на активан рад, упозорења и активности Експертског тима Савјета министара за Трговску гору.

"У ову проблематику треба се максимално укључити, јер би планирано одлагалиште угрозило далеко више од 250.000 становника у сливу ријеке Уне. То погађа нашу територију и ово је сложена ситуација коју треба ријешити", рекао је Неђо Ђурић из Одјељења природно-математичких и техничких наука АНУРС-а.

Он је додао да је ово на неки начин "тиха агресија једне државе на другу неконвенционалним наоружањем".

"Ово је жпосљедњи возж у који треба сјести како не би дошло до градње овог одлагалишта, а које може угрозити становништо које живи у околини више стотина година", рекао је Ђурић.

Академик Витомир Поповић, који је члан Правног тима Савјета министара за Трговску гору, рекао је да постоји могућност се овај спор рјешава пред међународним и европским судским инстанцама на чему би радио одређени број стручњака, јер је градњом одлагалишта погођена сусједна држава, у овом случају БиХ.

"Тиме би де факто Хрватска била затрпана тужбама, чиме би се створио одређени аларм и проблем довео и на највиши ниво ЕУ", рекао је Поповић новинарима и додао да би било пожељно упутити Хрватској дипломатску ноту да се изјасни и поднесе информације од значаја у вези са овим проблемом.

Он је, такође, рекао да сумња да иза свега стоје неке земље ЕУ, те упитао - како то да се одједном од складишта нуклеарног отпада прешло на градњу одлагалишта?

Поповић каже да се Хрватској реципрочно и легалним методама може одговорити градњом сличног одлагалишта код Дубровника.

Предсједавајући Експертског тима Савјета министара за Трговску гору Емир Диздаревић навео је да треба снажно и институционално одговорити на намјере Хрватске да изради поменуто одлагалиште на Трговској гори.

"Тај отпад који намјеравају довести и објекат који желе направити мора задовољити све међународне конвенције и принципе", рекао је Диздаревић.

Он је поновио да се на том плану морају поштовати сви међународни стандарди, принципи, законодавство и слично.

"На примјер, Словенија не може да пусти нуклеарни отпад из Електране жКршкож док не буду испуњени сви услови за неку другу локацију", рекао је Диздаревић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад, одлаже у општини Двор, на граници са БиХ.

Надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе, јер би тиме било угрожено здравље становника у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана