Анксиозни напади и опсесивно-компулсивни поремећај: Узроци, симптоми и рјешења

Александар Пејић
Анксиозни напади и опсесивно-компулсивни поремећај: Узроци, симптоми и рјешења

Анксиозни напади често се могу чинити као класични панични напади, али детаљна анамнеза често открива да се у позадини крије опсесивно-компулсивни поремећај (ОКП). Пацијенти са ОКП-ом доживљавају анксиозне нападе када нису у могућности извршити своје ритуале, што је добро документовано у клиничким студијама.

Према истраживањима, око 25 одсто људи са ОКП-ом такође пати од анксиозних напада (Хуперт, 2005), док 40 одсто људи са анксиозним поремећајима развија ОКП симптоме током живота (Барц & Холландер, 2006).

- Анксиозност није нешто што можете једноставно уклонити; она захтијева пажљиво вођење и третман, рекао је познати психолог Карл Јунг. 

Овај цитат наглашава важност приступа анксиозности као озбиљном проблему који захтијева структурирани третман, умиесто једноставних рјешења. Људи са ОКП-ом често користе ритуале како би се ослободили анксиозних симптома, што може довести до анксиозних напада ако ритуали нису извршени. Анксиозни напади карактеришу висок ниво страха и немогућности контролисања ситуације. Препознавање повезаности између ОКП-а и анксиозних напада је кључно. 

Симптоми ОКП-а укључују опсесивне мисли и компулсивне радње које пацијенти осјећају потребу да изврше како би смањили анксиозност. Када нису у могућности да обаве те радње, анксиозност се повећава, што може довести до анксиозних напада.

Недавно је у моју ординацију дошла пацијенткиња, зваћемо је Ана, која је патила од учесталих анксиозних напада. Ана је описала симптоме као изненадни и интензивни осјећај страха, праћен убрзаним радом срца, вртоглавицом и осјећајем гушења. Иако су ови симптоми личили на класичне паничне нападе, детаљна анамнеза открила је присутност ОКП-а. Ана је описала опсесивне мисли о чистоћи и контаминацији, због чега је имала ритуале прања руку. Ове ритуале је морала извршити тачно 10 пута након сваког контакта са спољним свијетом. Када није успјела да заврши овај ритуал због непредвиђених околности, доживјела је јак анксиозни напад.

Имао сам пацијента, зваћемо га Марко, који је стално чистио двориште, усисавао и мицао кухињске елементе. Руке су му биле суве јер су биле стално под водом због учесталих ритуала прања. Марко је описао симптоме као изненадни и интензивни осјећај страха, праћен убрзаним радом срца, вртоглавицом и осјећајем гушења. Детаљна анамнеза открила је присутност ОКП-а. Када није могао извршити своје ритуале због непредвиђених околности, доживио је јак анксиозни напад.

Третман ОКП-а, као што је терапија излагања и прекида реакције (ЕРП), критичан је за људе који пате од анксиозних напада повезаних са ОКП-ом. Ова терапија помаже пацијентима да се суоче са својим страховима без прибјегавања ритуалима. 

У Анином случају, ЕРП терапија је била кључна. Кроз ову терапију, Ана је постепено излагана ситуацијама које су изазивале њене опсесивне мисли, без омогућавања извршавања ритуала прања руку. Постепено, уз вођење и подршку, Ана је научила како да толерише анксиозност без прибјегавања ритуалима, што је значајно смањило учесталост и интензитет њених анксиозних напада. Детаљна анамнеза и третман ОКП-а су кључни, јер се анксиозни напади често развијају као одговор на стрес и симптоме анксиозности повезане с ОКП-ом.

Аутор текста специјалиста психијатрије,
Мр сци др мед Александар Пејић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана