Анђелина Ошап Гаћановић: Предуго трају опструкције

СРНА
Анђелина Ошап Гаћановић: Предуго трају опструкције

БАЊАЛУКА - Члан Комисије за очување националних споменика Анђелина Ошап Гаћановић за наредну сједницу ове комисије кандидовала је тему расписивања јавног огласа за позицију извршног функционера, као и друге теме које остали чланови одбијају да усвоје већ двије године.

Она је у изјави истакла да три године заредом тим за ревизију Комисије за очување националних споменика издаје мишљење са резервом, с обзиром на то да Комисија већ три године не испуњава неке од препорука из извјештаја, међу којима је једна од најважнијих расписивање јавног огласа за рјешавање питања извршног функционера који управља стручном службом и контролише рад Комисије.

Гаћановићева је подсјетила да су по преузимању функције члана Комисије 3. фебруара 2021. години чланови упознати о проблему потребе за расписивањем јавног конкурса и именовањем новог извршног функционера, као и о извјештају ревизорског тима за 2020. годину у коме је препорука била спровођење јавног огласа.

Она је навела да је након неколико неформалних договора у вези са покретањем ове процедуре, формално покренула ово питање 28. октобра 2021 године, када је тражила да се распише јавни оглас, испоштују прописи о једнакој националној заступљености у стручној служби Комисије и да се кроз ово запошљавање поправи нарушена национална слика у Комисији.

Међутим, додала је Гаћановићева, већ на том састанку постало је јасно да не постоје намјере друга два члана да покрену јавни оглас.

- Друга два члана, кориштењем консензуса у доношењу одлука дословно сваки мој покушај да покренем тему провођења препорука ревизије, зауставе и инсистирају на реизбору лица без спровођења јавног огласа. Од тада, својим дјеловањем Фарук Капиџић држи институцију у својеврсној оперативној блокади - навела је она.

Гаћановићева је подсјетила да су током прошле године, а након учешћа у раду парламентарних комисија за финансије и буџет, сва њена инсистирања да се процедура проведе законито консензусом гласова одбачена од чланова из Федерације БиХ Фарука Капиџића и Зорана Микулића, чиме се Мирзах Фочо незаконито држи на позицији извршног функционера већ четири године.

Она је навела да је у 2022. години, када је предсједавала Комисији, Капиџић "оборио сваку сједницу" недавањем сагласности за дневни ред.

Према њеним ријечима, Капиџић је прошле године учествовао у раду сједница шест мјесеци, али је одбијао да проводи усвојене закључке Комисије и то "кроз неусвајање записника са укупно 16 сједница и састанака.

Осим тога, како је истакла, Капиџић у улози предсједавајућег Комисије од августа прошле године није сазвао ниједну сједницу.

- Комисија је дјеловањем Капиџића на неусвајању записника и обарању сједница дословно двије године дошла у оперативну блокаду - појаснила је Гаћановићева.

Она је напоменула да је на све записнике дала сагласност, али да Капиџићу неусвајање записника омогућава да не спроводи договорене закључке, међу којима су закључци о запошљавању три лица у Комисији у канцеларији у Бањалуци, спровођење препорука Омбдусмена за људска права у БиХ, усвајање записника, извјештавање Предсједништва о раду Комисије, те бројне друге.

- С циљем да актуелни извршни функционер, који већ четири године оваквим блокирањем институције незаконито окупира ово руководеће службеничко мјесто, остане на позицији руководиоца стручне службе, Мирзах Фочо је 2020. године у име Комисије прибавио мишење Агенције за државну службу којим је, супротно Закону о државној служби у институцијама БиХ и интерним прописима Комисије - Пословником и Правилником о унутрашњој организацији, речено да може да иде у реизбор без провођења процедуре јавног конкурса - навела је Гаћановићева.

Према њеним ријечима, овакво мишљење Агенције за државну службу фабриковано је на упит Фоче о свом реизбору у којем је непотпуно цитирао Пословник и намјерно брисао дио прописа да се именовање извршног функционера врши након обављеног јавног огласа који проводи ова агенција.

- Након увида у ревизорски извјештај и позивање на овакво лажно фабриковано мишљење Агенције за државну службу, Дом народа Парламентарне скупштине БиХ је једним од својих закључака тражио ревизију овог мишљења, након чега је Агенција ревидирала мишљење, те закључила да је Комисија дужна да проведе процедуру именовања извршног функционера у складу са својим интерним актима и Законом о државној служби у институцијама БиХ, а то значи након обавезне проведене процедуре јавног огласа - додала је Гаћановићева за Срну.

Она је указала да ће се на наредној сједници Комисије, за коју је кандидовала тему расписивања јавног огласа за позицију извршног функционера, видјети да ли ће њене колеге наставити да инсистирају на незаконитом дјеловању упркос ревидираног става Агенције за државну службу, те закључака Дома народа Парламентарне скупштине БиХ о хитном спровођењу препоруке.

Због неусвајања препоруке о расписивању јавног огласа за избор извршног функционера, чланови Комисије су се два пута нашли пред комисијама за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и једном пред Представничким домом, а били су присутни и представници ревизорског тима.

Након тога је Дом народа Парламентарне скупштине БиХ покренуо Привремену истражну комисију која ће преиспитати све незаконите процесе о којима се дискутовало на овим комисијама, а међу најважнијим је расписивање јавног огласа за позицију извршног функционера, која се даје као препорука број један у посљедња три ревизорска извјештаја.

Привремена истражна Комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ дубље ће истражити све нерегуларности рада у институцији, те ваннадлежна поступања одговорних лица, а како би донијела закључке којима ће институција моћи да се врати у законито дјеловање у складу са прописима који дефинишу њен рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана