АМУС у 2021. години биљежи значајне резултате

Закупљен простор
АМУС у 2021. години биљежи значајне резултате

САРАЈЕВО - Асоцијација композитора - музичких стваралаца (АМУС) за 2021. годину остварила је раст прихода од чак 24 одсто у односу на 2020. годину.

Поред наведеног, у АМУС-у истичу да су током 2021. године исплатили тантијеме ауторима, страним колективним организацијама. Нису игнорисане ни обавезе према држави, будући да је у буџете свих нивоа (БиХ, ентитетски, кантонални) АМУС уплатио директне и индиректне порезе у укупном износу од 1.310.000 КМ.

- Иако живимо у вријеме када је пандемија нарушила многе активности, институције које помно брину и предано раде биљеже резултате, a АМУС је једна од њих. Крај године и биланс успјеха доносе потврде преданог рада.

Протекла година је донијела многе недаће на пољу ауторских остварења, међутим, ми смо предано радили и стварали околности које су доприносиле нашем чланству. Сигурно је да би ствари изгледале другачије и много боље да није било "ковид" пандемије, али смо настојали да се прилагодимо околностима. Наш једини циљ је константно успостављање система и друштва које поштује ауторска музичка дјела, а резултати су неминовни -  наводе из АМУС-а.

За АМУС је 2021. година - година успјеха.

Осим редовних активности, ова институција је ту годину прогласила Годином класичне музике и направила најзначајнији помак за композиторе класичне музике. Музички зналци окарактерисали су тај допринос историјским.

- Његовати и ширити ауторско музичко стваралаштво наша је мисија. Ауторство је специфичност која описује свако друштво. Комуницира особности народа и њених савременика. То је умијеће појединаца који своју унутрашњост дијеле са свима. Зато смо ми одлучни да стварамо околности које ће ауторе чинити задовољним и инспирисаним за даљи рад - поручују из АМУС-а.

Пожељели су сретну Нову годину свим ауторима, ствараоцима.

- За посебну захвалност што свака Нова година доноси нова очекивања, зато желимо да 2022. буде управо година великих дјела! Тако ћемо је најавити и пожељети да буде успјешна свим ауторима. Истичемо да ће тантијема члановима АМУС-а за другу половину 2021. године бити исплаћена у другој половини јануара - истакли су у АМУС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана