АМУС: Честитка поводом међународног дана интелектуалног власништва

Закупљен простор
АМУС: Честитка поводом међународног дана интелектуалног власништва

САРАЈЕВО - Данас, 26. априла, је Међународни дан интелектуалног власништва који се обиљежава у цијелом свијету како би се славио креативан стваралачки рад и значајан допринос аутора и иноватора ка напретку и развоју друштва.

Асоцијација композитора – музичких стваралаца (АМУС) честита овај дан Институту за интелектуално власништво БиХ, својим члановима, ауторима музичким ствараоцима цијелог свијета али и свим љубитељима музике гдје год и ко год они били.

Ове године Међународни дан интелектуалног власништва скреће пажњу на доприносе младих али и изазове са којима се у свом раду сусрећу.

-Не каже се без разлога да на младима музика остаје.

Они дају посебну чар музичком стваралаштву тражећи и измишљајући нове мелодије, узбудљиве ритме, заразне риме. Млади на својствен начин тумаче и обликују свој и наш свијет. Музика је богатија и боља због оног што они раде са њом.  Без младих нема музике али нема ни друштва. Суочени са изазовима и државом без слуха, млади траже опскрбу, сигурност али и дужно признање изван граница наше државе. Свака млада особа која оде је губитак, и представља једну ноту мање у симфонији нашег друштва – саопштио је АМУС.

У АМУС-у наводе да су  свјесни доприноса али и изазова са којим се сусрећу млади ствараоци музике у нашем друштву.

-Наше Удружење активно подржава младе од малих ногу до њиховог стасавања у вјеште ствараоце музике. Партнерски радимо са образовним установама из цијеле државе, са невладиним организацијама, хоровима али и бројним појединцима на музичком освјештавању и образовању младих – наглашавају у АМУС-у.  

Кроз Фонд са културне и социјалне намјене АМУС је подржао бројне пројекте усмјерене на младе ауторе музичке ствараоце у њиховом музичком дјеловању, и наставити ће да подржава у будућности.

Преданост АМУС-а ка подршци младим ауторима музике у БиХ се може посебно видјети у томе што сваке године АМУС даје награду за најбољег младог аутора те за најбољег студента музичких академија у БиХ.

-Именована по вољеном и вјечито младом Дражену Ричлу АМУС-ова награда за најбољег младог аутора јасна је индикација невјероватног богатства али и изнимног квалитета младих аутора музике наше државе – истакли су у Асоцијацији.

До сада су ову награду добили:

•        2020. година – Синановић Лејла и Дино Мангафић

•        2019. година – Галијашевић Дамир

•        2018. година – Хелем Нејсе

•        2017. година – Sassja (Санела Халиловић)

-Ако и Ви желите да помогнете нашим младима музичарима све што требате да учините јесте да слушате и подржавате њихову музику, тражите и инсистирајте да се на радију, ТВ-у и другим дигиталним сервисима емитује музика младих bh. аутора.  Само на тај начин показат ћемо младим ауторима колико нам значе и мотивирати их да остану у нашој симфонији – поручују из АМУС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана