Амброзија се шири Семберијом упркос апелима за њено уништавање

Г.С.
Foto: Инфо Бијељина

БИЈЕЉИНА - Упркос градској одредби о уништавању амброзије и апелима на становништво да је се придржавају, ове коровска биљка се и даље шири Семберијом.

Она се може пронаћи на напуштеним имањима и на пољопривредним површинама, а нарочито је опасна у овом периоду па до половине октобра, када је вријеме цвјетања амброзије. 

Тада је најизраженији полен па се особе са алергијским реакцијама суочавају и са највећим здравственим тешкоћама.

Ова биљке има и уз ријеке и путеве и грађани су свјесни су колико је ова коровска биљка опасна по њихово здравље, преноси Инфо Бијељина.

- Немарни смо. Амбризију је тешко искоријенити, али није неуништива. Када би је сви почупали на свом дворишту и на својој њиви, не би се тако брзо ширила. Поштовати основни здравствени и комунални ред морамо. Зато надлежни морају да појачају контролу и повећају казне за несавјесне - истиче Милка Игњатовић. 

Љекари упозоравају да су алергије болест савременог доба. Све више пацијената жали се на сипмтоме као што су кихање, цурење и запушеност носа, свраб и нелагодност у грлу. Осим превентивних примјењују се и фармаколошке мјере. Специјалиста пулмологије Милена Алексић Милановић савјетује смањено излагање пелуди амброзије током дана, редовно туширање и прање косе.

- Уколико то не да жељене резултате, онда се код блажих клиничких сипмтома дају антихистаминици а потом и кортикостероиди – истиче доктор Алексић Милановић.

Надзор на пољопривредним земљиштем, приватним имањима и неизграђеном грађевинском земљишту врше пољопривредни и инспектор за заштиту животне средине, а Комунална полиција надлежна је за јавне површине. Они који се не придржавају Одлуке о уништавању амброзије, која је на снази од 2005. године, се кажњавају.

Комунални полицајац Предраг Новаковић  каже да су казне за правна лица од 1.000 до 2.000 КМ, одговорно лице у правном лицу од 200 до 300 КМ, а физичка лица односно грађани од 150 до 200 КМ.  

Резултате у сузбијању ове опасне биљке, упозоравају стручњаци, могу дати само комбиноване механичке, агротехничке и хемијске мјере током цијеле године. 

Еколошке организације су градској управи Бијељина прије пар година упутиле иницијативу за набавку опреме за мјерење концентрације полена амброзије у ваздуху али овај пројекат, нажалост, још није реализован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана