Aмбасадор побјегао из Токија, МИП тврди да нема опасности

Т. Шикањић, В. Кулага
Aмбасадор побјегао из Токија, МИП тврди да нема опасности

БAЊAЛУКA - Становници РС и ФБиХ који се налазе у Токију препуштени су сами себи, а амбасадор БиХ у Јапану Перо Матић напустио је Токио и отишао у Осаку, јер није више могао да чека инструкције Министарства иностраних послова (МИП) БиХ.

- С обзиром на то да се подаци о стварној радијацији по правилу крију од јавности с циљем спречавања панике, одлучио сам да више не чекам инструкције из МИП-а и да се измјестим из Токија - навео је Матић у писму које је доставио МИП-у и Предсједништву БиХ. 

Он наводи да странци у Јапану масовно напуштају Токио и да се ситуација из часа у час драматично мијења.

- Имајући у виду немогућност да се грађани БиХ евакуишу са земљама ЕУ и Канадом које су почеле са евакуацијом својих држављана, тражим хитно одобрење за напуштање земље и затварање Aмбасаде БиХ у Јапану - наводи Матић у писму.

Међутим, у МИП-у БиХ тврде да за сада нема потребе да се организује евакуација држављана БиХ из Јапана.

У МИП-у су јуче кратко казали "Гласу Српске" да је Матић седам пута писао Министарству о ситуацији у Токију, послије чега је одлучио да оде.

- То значи да бх. држављани који су тамо не могу наћи помоћ у амбасади. Једино им могу помоћи пријатељи које су стекли тамо - рекли су у МИП-у и додали да особље амбасада Србије и Хрватске напушта Токио.

Док се радијација у Јапану шири, а становници добијају инструкције да константно носе заштитне маске, из Института за заштиту здравља РС истичу да нема опасности од ширења радијације на територији Републике Српске.

- Ситуација се прати помоћу гама станица, односно система за рану најаву ванредног догађаја, који омогућава детекцију повећања зрачења у околини у случају нуклеарне или радијационе несреће, чије посљедице би се осјетиле у нашој непосредној близини - саопштено је из Института за заштиту здравља РС. 

Инжењер теоретске физике Сретен Лекић тврди да ће загађења тла, посебно подземних вода, која се јављају као посљедица хаварија јапанских нуклеарних централа у близини Токија, дугорочно учинити опасним извоз пољопривредних производа из области близу хаварисаних реактора.

- Истицање отпада у околну морску воду могло би довести до контаминације риба, посебно шкољкаша који се хране филтрирањем воде, скупљајући велику количину евентуално присутних радиоактивних супстанци - истиче Лекић.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ истичу да БиХ из Јапана није увозила прехрамбену робу, те да је у току 2010. године из Јапана увезена роба у количини од 121 тоне, укупне вриједности у износу од 37 милиона КМ, али да је углавном у питању техничка роба.

Говорећи о контроли увоза робе у БиХ у погледу радиоактивног зрачења, портпарол УИО Ратко Ковачевић је истакао да су службеници УИО БиХ на граничним прелазима опремљени ручним детекторима помоћу којих се може утврдити радиоактивност појединих материјала.

Радмановић - Мотаи

Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић примио је јуче амбасадора Јапана у БиХ Футаоа Мотаија. Радмановић је рекао да БиХ тренутно ради на сагледавању могућности како да помогне народу Јапана. Поред телеграма саучешћа који је упутио државним властима Јапана, Радмановић је још једном изразио најискреније саучешће свих народа, грађана и Предсједништва БиХ народу и грађанима Јапана.

Мотаи је пренио појединости у вези са стањем у нуклеарним  електранама и напорима које предузима влада Јапана да стабилизује нуклеарни реактор и санира негативне посљедице ових дешавања.

Писма основаца

Потпредсједник Владе РС Aнтон Касиповић рекао је да ће ученици основних школа из РС идуће седмице писати писма својим вршњацима у Јапану, да би на тај начин изразили саосјећање са њиховом несрећом.

- Оно што ће, можда, на било који начин релаксирати ту ситуацију је писање писама својим вршњацима у Јапану. Сматрам да је то очигледније саживљавање са несрећом коју доживљава народ Јапана, него помоћ која би у финансијском или другом смислу била симболична - рекао је Касиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана