Алкохол главни узрок саобраћајних несрећа

Г.С.
Алкохол главни узрок саобраћајних несрећа

Алкохол је и у протеклој години био главни узрок саобраћајних несрећа у Републици Српској. За утјеху је то што је мањи број смртно страдалих него 2020. године, показују подаци Агенције за безбједност саобраћаја. Кажу, алкохол негативно утиче на психофизичке способности, утиче на реакције возача који су, кад попију, склонији брзој вожњи.

“Ако кажем да је прошле године 7, 8 % погинулих у саобраћајним незгодама у којима је возач имао више од 1,5 промила алкохола у крви, онда то довољно говори колико алкохол негативно утиче на способност управљања и колико брзо долази до саобраћајних незгода”, рекао је Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, преноси РТРС.

Због алкохола сваког викенда из саобраћаја буде искључено око 300 возача само у Бањалуци. Из Полицијске управе кажу да су се, само у новембру, десиле 344 саобраћајне несреће, што је за 7,8 више него у истом мјесецу прошле године. То је разлог више да се појачане акције контроле саобраћаја организују чешће. Међутим, на неке ни то не утиче.

“И поред апела и чињенице да се наше акције најављују појединци то не схватају озбиљно тако да смо и протеклог викенда имали 300 искључених из саобраћаја због вожње под утицајем алкохола”, рекао је Драган Ћибић, замјеник начелника ПУ Бањалука.

Да би се пијани возачима стало у крај акције полиције се настављају, посебно током празника. Толеранције према таквим возачима кажу из полиције, неће бити. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана