Ако сте ноћас учинили ово, вјерује се да вам три жеље могу бити испуњене: Овог свеца славимо више пута у години

ГС
Ако сте ноћас учинили ово, вјерује се да вам три жеље могу бити испуњене: Овог свеца славимо више пута у години

Православни вјерници данас обилјежавају дан када је глава Светог Јована Крститеља пронађена, а затим опет закопана у земљу - Треће обретење главе Светог Јована Крститеља.

Дан светог Јована Крститеља прославља се више пута у току године. Познат је као велики проповједник који је најавио долазак Исуса Христа и који је мученичком смрћу страдао за вјеру.

Он је такође био први који је крштавао у реци Јордан и говорио: „Ја вас крштавам водом, али онај што иде за мном јачи је од мене… Он ће вас крстити Духом Светим и огњем“ – ријечи су Светог Јована у Новом завјету.

Треће обретење главе Светог Јована Крститеља обиљежава се 25. маја по црквеном, а 7. јуна по грегоријанском календару.

У Србији је раширено вјеровање да овог дана сунце креће назад са сјевера према југу, три пута стане и заигра. Такође, вјерује се да се небо у поноћ три пута отворило, па мртве душе лако улазе у рај, а они који су поноћ сачекали будни и пожељели три жеље, оне ће му бити испуњене.

Обичај је да се данас не ради са оштрим предметима. Трећи обичај који се везује за овај празник јесте брање љековитих биљака – кантариона, нане, линцуре и коњског чибура.

У народној пјесми, која говори о нечему што не може бити, и у којој се баца клетва на дјевојку да се не уда, дјевојка на коју је бачена клетва треба овог дана да се помоли у цркви или манастиру Светом Јовану, упали свијећу и остави скроман прилог храму. Клетва ће бити отклоњена.

Иначе, у 8. вијеку током иконоборства Јованова глава пренијета је у Комане, које се сматра мјестом прогнанства Светог Јована Златоустог.

Током владавине цара Михаила и патријарха Игњатија, око 850. године, глава Светог Јована је однета у Цариград, у царску цркву.

За главу Јована Крститеља везују се многа чуда исцељења. Важно је истаћи да, док би жив, Јован није био чудотворац, али је његовим моштима дата благодатна чудотворна моћ, пише Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана