Рајчевић: Српска на правом путу у реформи високог образовања

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић организовао је данас пријем за награђени истраживачки тим Студијског програма Хемија Природно-математичког факултета (ПМФ) у Бањалуци, који, како је навео, потврђује да је Српска на правом путу у реформи високог образовања.

Рајчевић је нагласио да овај студијски програм већ четврту годину заредом добија награду за остварена научна достигнућа, која се додјељује у оквиру Конкурса за суфинансирање програма подстицања научне продуктивности у међународним референтним часописима и награђивање за научна достигнућа.

"Овај научноистраживачки тим са ПМФ-а је фантастичан примјер споја младости, знања и искуства који даје резултате, а све у складу са прокламованим принципима реформе који смо као Влада и Министарство промовисали почетком овог мандата", рекао је Рајчевић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је тиму данас симболично уручио признање, а да су награђени и новчано са 7.000 КМ.

"Овај тим је најбоље схватио шта Министарство и Влада желе да постигну у области високог образовања. Имају бројне референце кроз учешће у међународним научноистраживачким пројектима, али и практичне резултате у виду сарадње са нашом привредом", навео је Рајчевић.

Он је напоменуо да тим сарађује са бројним привредним субјектима из Републике Српске, те да се резултати њихових истраживања и практичне примјене науке огледају чак и у патентима.

Рајчевић је подсјетио да је Министарство у протеклој академској години додијелило 149 подстицаја за објављене радове у међународним референтним часописима у износу од 228.700 КМ.

Руководилац Студијског програма Хемија Милица Балабан захвалила је Министарству за дугогодишњу подршку, истичући да је већина опреме на овом студијском програму, али и ПМФ-у, набављена грантовским средствима Министарства, као и кроз различите подстицаје везане за набавку опреме.

"У протекле четири године учествујемо на конкурсима везаним за награду за научна достигнућа и имали смо задовољство да смо све четири године добили ову награду. Пресудна је била наша сарадња са привредом, наша међународна сарадња са бројним тимовима у Европи и свијету, те објављивање научних радова у референтним научним часописима", појаснила је Балабанова.

Она је додала да је тим у прошлој години објавио 17 радова, што је огроман успјех.

Координатор за међународну сарадњу ПМФ-а Сузана Готовац Атлагић навела је да Студијски програм Хемија учествује у четири већа међународна пројекта.

"Примамо стране студенте, наши студенти су у Европи на размјени, а ми као професори смо широм Европе добро дочекани. Као тим се не бојимо строжих критеријума Министарства и спремни смо да одговоримо сваком изазову", рекла је Атлагићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана