Универзитети планирају упис 4.554 бруцоша, нови програми aгромедитеранска производња и синологијa

Милијана Латиновић
Универзитети планирају упис 4.554 бруцоша, нови програми aгромедитеранска производња и синологијa

БАЊАЛУКА - Универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву у идућој академској години планирају да упишу укупно 4.554 бруцоша, а први пут свршени средњошколци моћи ће да бирају и нове студијске програме, синологију и агромедитеранску производњу.

Приједлогом уписних квота за академску 2022/2023. годину на факултетима бањалучког Универзитета будуће бруцоше чека 2.595 индекса, док Универзитет у Источном Сарајеву на јесен планира да упише 1.959 бруцоша. Предложене уписне квоте су на готово истом нивоу као лани, а коначну одлуку о броју студената који ће бити уписани на оба јавна универзитета у идућем периоду донијеће Влада Републике Српске.

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин истиче за “Глас Српске” да су факултети уписне квоте, које су доставили Министарству за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, планирали у складу са реализованим квотама из прошле године уз мало већи број студената како би избјегли накнадно проширивање листе.

- Планирамо упис и прве генерације студената синологије. Процес почетне акредитације је у току и очекујем реализацију до расписивања конкурса. Ријеч је о програму који не подразумијева само кинески језик, већ и културу и економију, односно изучавање Кине као водеће земље у свијету у сваком погледу - појаснио је Гајанин, додавши да ће на новом студијском програму на располагању бити 30 мјеста. Истакао је да у оквиру Конфуцијевог института имају наставнике и сараднике који би могли предавати на првој години студија.

Од укупног броја на буџету је планирано 2.041 мјесто.

И Универзитет у Источном Сарајеву уписне квоте планирао је на основу лањског уписа.  Ректор те високошколске установе Милан Кулић рекао је за “Глас” да су сви свјесни да сва мјеста на факултетима неће бити попуњена, јер је и лани остало неподијељених индекса, чак и на буџету.

- Настојали смо да се задржимо на лањском нивоу. Мање је ђака који завршавају средњу школу у Српској, а велики број њих одлази на студије у окружење, првенствено у Србију - рекао је Кулић.

Додао је да су већ започели кампању промоције студијских програма с циљем привлачења већег броја кандидата.

-  Од наредне академске године уписујемо прву генерацију студената на програм агромедитеранска производња у Требињу. Тај програм је лиценциран још 2013, а истраживања показују да би могао бити веома интересантан будућим бруцошима - рекао је Кулић и додао да ту планирају уписати 22 бруцоша. Кулић је истакао да је у току акредитација још десетак студијских програма на сва три циклуса студија на овом универзитету.

Вебометрикс ранг-листа

Универзитет у Источном Сарајеву заузима треће мјесто од 48 рангираних високошколских установа из БиХ, према најновијим подацима свјетске Вебометрикс ранг-листе. Из универзитета је у петак саопштено да се, према извјештају из јула 2021. године, налазио на петом мјесту, а према рангирању у прошлом мјесецу нашао се на трећем мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана