Aгонија радника Завода достигла кулминацију

Марина Чигоја
Aгонија радника Завода достигла кулминацију

БAЊAЛУКA - Aгонија радника Урбанистичког завода РС траје већ дуго, а сада је достигла кулминацију и радници више не виде излаз из ове ситуације, наведено је у отвореном писму Синдикалне организације Урбанистичког завода РС медијима.

Радници Завода који су у штрајку четврти мјесец кажу да је само заказивање рочишта код стечајног судије Мидхе Вукелића "дало времена послодавцу Горану Вајкићу да свакодневно посјећује овај суд".

- Као исход свега тога одгођено је доношење рјешења вјештака Мирослава Лазендића на шестомјесечни обрачун Урбанистичког завода који је поднијела предстечајни управник Доста Бараковић, а на самом рочишту је поднесен лажни извјештај књиговође Јована Видовића, господина Милета Росића, чији син Жељко Росић сједи на мјесту техничког директора, портира, бравара, секретарице, чистачице - кажу у Синдикату.

Они истичу да је ова установа постала "јадна кућа неквалификованих људи који су запосјели канцеларије предузећа".

- С друге стране, они који су одвајали од својих плата и градили овај објекат сједе у једној просторији и чекају своје зарађене плате са радним књижицама, које им је поштом послао човјек који се не може регистровати у суду као директор јер сви знају ко је он, а себи даје за право да нас назива погрдним именима - кажу у Синдикату.

Они додају да је и поред свега тога градска управа уплатила на рачун новац за планове под фалсификованим потписима, а Доста Бараковић одблокирала рачун да би се исплатиле плате Вајкићу и људима који су јуче почели да раде.

- Од новца који смо ми својим радом зарадили плаћени су кредити Јове Видовића, опремљена је његова фирма и направљен његов хотел, а наша зграда је санирана са фалш браваријом фирме Јована Видовића, а приказана у милионским цифрама. Иако је инспекција направила извјештај о утаји пореза, тужилаштво не реагује - наводе у Синдикату.

Доста Бараковић је рекла да није одблокирала рачун, али да је дала сагласност за исплату плате за децембар.

- Дјелатност Урбанистичког завода није престала. Ја не смијем опструисати пословање предузећа, што радници не разумију. Ја нисам правни заступник радника већ предстечајни управник - казала је Бараковићева.

Горан Вајкић је рекао да су наводи Синдиката глупост која није вриједна коментара.

- Постоји Закон о рачуноводственим стандардима РС, и то што они причају је глупо да се не може ни коментарисати - казао је Вајкић.

Са Мидхом Вукалићем, Мирославом Лазендићем, Милетом и Жељком Росићем и Јованом Видовићем у петак нисмо успјели ступити у контакт.

Синдикат

- Aко је држави у интересу да не реагује и ако је криминал јачи од државе, онда је то почетак нестанка синдиката јер и други радници немају шта да очекују када органи који се финансирају из наших средстава не одрађују свој посао - кажу у Синдикалној организацији Урбанистичког завода РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана