Агенција за водно подручје ријеке Саве: Од 14. до 18. маја пораст водостаја због падавина

Срна
Агенција за водно подручје ријеке Саве: Од 14. до 18. маја пораст водостаја због падавина

САРАЈЕВО - На цијелом водном подручју ријеке Саве у Федерацији БиХ /ФБиХ/ прогнозира се од 14. до 18. маја пораст водостаја усљед нових значајнијих падавина, посебно на сливовима Босне, Врбаса, Уне и Сане, саопштено је из Агенције за водно подручје ријеке Саве.

У саопштењу се наводи да се очекује достизање нивоа обавјештавања о могућим поплавама на хидролошким станицама на средњем и горњем дијелу слива ријеке Босне, те на сливовима Уне и Сане у ФБиХ. Бујичне поплаве у ФБиХ могуће су и на сливовима ријека Фојница, Сана, те Глина и Корана.

У наредна три дана прогнозира се ванредно хидролошко стање, посебно на подручју горњег и средњег дијела слива ријеке Босне, горњег дијела слива Врбаса, на сливовима Уне и Сане, те на сливу Глине и Коране.

Обавјештење о прогнози ванредног хидролошког стања односи се на подручје општина у Унско-санском, Средњобосанском, Кантону Сарајево и Зеничко-добојском кантону.

"Сугеришемо надлежним институцијама да прате ситуацију на терену и поступају у складу са овлаштењима, а службама које спроводе мјере и активности заштите и спасавања људи и материјалних добара препоручујемо појачан опрез", истиче се у саопштењу.

Из Агенције наводе да надлежне службе цивилне заштите треба да упозоре становништво које живи на подручјима уз ријеке које немају изграђене заштитне водне објекте, да је опасно да прилазе обалама, те да их правовремено обавијесте и дају смјернице да би становништво могло предузети мјере самозаштите ради предупређења евентуалне штете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана