Агенција за статистику БиХ : Жене заступљене у спорту, али их нема у структурама управљања

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Иако се стално повећава учешће жена у спорту, оне нису довољно заступљене у тијелима одлучивања спортских организација, саопштено је из Агенције за статистику БиХ поводом 6. априла, Међународног дана спорта за развој и мир.

Према подацима Агенције објављеним у публикацији "Жене и мушкарци у БиХ" о учешћу жена у управљачким структурама 10 највише финансираних олимпијских спортова у БиХ - таеквондо, бициклизам, џудо, атлетика, тенис, бокс, кошарка, хокеј на леду, клизање и одбојка 2020. године, било је само 5,6 одсто жена, док је у просјеку 27 земаља ЕУ било 18,9 одсто жена.

У БиХ ниједна жена у 2020. години није била предсједник управног одбора спортског савеза, док су у 27 чланица ЕУ од укупно 260 предсједника 16 биле жене.

Од 17 замјеника предсједавајућег управног одбора у БиХ била је само једна жена, док су у 27 земаља ЕУ од 484 потпредсједника управних одбора спортских савеза биле 93 жене.

Генерална скупштина УН прогласила је 2013. године 6. април Међународним даном спорта за развој и мир, при чему спорт, између осталог, треба да промовише и равноправност жена и мушкараца, односно да представља једну од платформи за промоцију равноправности полова и оснаживање жена и дјевојака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана