Агенција за статистику БиХ: И даље мање жена на руководећим позицијама

М. Л.
Агенција за статистику БиХ: И даље мање жена на руководећим позицијама

САРАЈЕВО - У БиХ је више високообразованих жена, али их је, у односу на мушкарце, и даље мање на руководећим и позицијама одлучивања, показују то подаци Агенције за статистику БиХ.

У публикацији "Жене и мушкарци у БиХ", наведено је да је у 2020. години у БиХ од 13.291 дипломираних студената било 60 одсто жена, од 3.143 магистара наука и специјалиста 64 одсто су жене, а од 153 доктора наука 41одсто су припаднице љепшег пола.  

- Високообразоване жене у БиХ доминирају у дјелатностима образовања, здравства и друштвених наука. У структури запослених у образовним установама током 2020. године радило око 99 одсто васпитачица у предшколским установама. Међутим, идући према вишим нивоима образовања сполна структура наставног особља се мијењала. Жене су биле заступљеније у основном и средњем образовању, док су више од половине наставника и сарадника у високошколским установама чинили мушкарци – показују подаци Агенције за статистику БиХ.

Од укупног броја здравствених радника у јавном здравству у БиХ готово три четвртине су биле жене. Докторица је било 63 одсто у односу на 37 одсто доктора. У области судства и тужилаштва, од укупног броја судија и тужилаца, у 2020. години било је 64 одсто суткиња и 52 процента тужитељица.

- На основу полне структуре управних одбора десет највише рангираних компанија на берзи у БиХ, у 2020. години, управљачку структуру одабраних компанија чинило је 17 одсто жена и 83 одсто мушкараца. Само је једна компанија за предсједницу имала жену, док су у осталих девет компанија предсједници били мушкарци – навели су у Агенцији за статистику БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана