Агенција за равноправност полова БиХ осудила насиље над пјевачицом

GS
Foto: Shutterstock

САРАЈЕВО - Агенција за равноправност полова БиХ, Министарства за људска права и избјеглице БиХ, изразила је забринутост и осуду насиља у породици и бруталног премлаћивање Алдине Бајић од стране њеног супруга а које је снимљено и објављено на друштвеним медијима.

Наводи се да овај инцидент истиче озбиљан проблем који захтијева хитну пажњу и дјеловање свих чланова друштва, посебно институција одговорних за спрјечавање насиља над женама и насиља у породици.

"Насиље над женама је неприхватљиво и представља кршење људских права. Сви чланови нашег друштва морају преузети одговорност за сузбијање оваквих појава и пружање подршке онима који су погођени. Овај случај нас подсјећа на важност превенције насиља, осигурања подршке жртвама и ефикасног процесуирања починилаца", наводи се у саопћењу Агенције.

Агенција поздравља брзу реакцију полиције и других субјеката заштите у овом случају и уједно позива све надлежне институције да предузму потребне мјере како би осигурале заштиту жртава насиља и обезбиједиле адекватну помоћ.

"Посебно позивамо надлежне институције извршне, законодавне и правосудне власти да без одлагања проведу неопходне реформе које су прецизно дефинисане у извјештају Групе експерата Вијећа Еуропе – ГРЕВИО комитета, као и Препорукама Комитета потписница Истанбулске конвенције Вијећа Еуропе. То је обавеза Босне и Херцеговине коју смо преузели ратификацијом Истанбулске конвенције", наводи се у саопштењу.

Агенција  изражава увјерење да би се брзом и свеобухватном проведбом ових реформи осигурао ефикаснији одговор на насиље у породици и насиље над женама који представља један од најраспрострањенијих кривичних дјела у нашој земљи.     

"Апелујемо на све грађане да не окрећу главу од оваквих проблема, већ да пријаве свако насиље и пруже подршку онима који су у потреби. Сви смо дужни и одговорни за стварање сигурнијег окружења, посебно за сигурније друштво за жене и дјецу а подсјећамо да је непријављивање ових дјела такођер кривично дјело. Желимо нагласити да само заједничким деловањем можемо створити промјене које ће довести до стварања друштва у којем насиље неће бити толерисано", истиче се у саопштењу, преноси Фена.

"Уколико сте ви или неко кога познајете жртва насиља, молимо вас да потражите помоћ. Постоје организације и адреса за подршку које су ту да вам помогну. Осим полиције, коју можете контактирати на број телефона 122, у Босни и Херцеговини постоје и два СОС телефона за жртве насиља и то у Федерацији БиХ 1265 и у Републици Српској 1264", закључују у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана