Афричка куга свиња затвара сајмове и пијаце у Бијељини

ГС
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одлучило је да забрани одржавање сајмова, изложби и сточних пијаца на територији Бијељине, у циљу спровођења мјера на сузбијању ширења заразне болести афричке куге свиња.

Министарство је до данас запримило пријаве о потврђеном присуству болести афричке куге свиња на девет имања на подручју Бијељине, гдје ће бити забрањено одржавање сајмова, изложби и сточних пијаца ради спровођења мјера на сузбијању ширења болести.

На четири имања, на основу сумње, извршено је узорковање и резултати се очекују у току дана.

Афричка куга свиња је болест коју шири човјек, за разлику од класичне куге свиња коју шире животиње, те из Министарства апелују власницима животиња да појачају биосигурносне мјере на имањима, ограниче кретања, затворе дворишта и обавезно постављање дезбаријера.

"Сваку промјену на животињи и угинуће обавезно треба пријавити надлежном ветеринарском инспектору или ветеринару да би епизоотиолошка служба мога спровести епизоотиолошко извиђање", наводи се у саопштењу ресорног министарства.

У саопштењу се истиче да су све службе на терену, као и да је у Бијељини формиран Локални кризни центар који је добио инструкције за поступање ради спречавања ширења болести.

Одређено је и мјесто за нешкодљиво уклањање животиња.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, рекао је да је добро дошла свака мјера која доприноси спречавању ширења заразе.

"Ми апсолутно подржавамо одлуку Министарства по том питању", рекао је Маринковић.

Из Министарства истичу да се од свих учесника у спровођењу наређених мјера очекује брза реакција и одговорно понашање ради сузбијања ширења болести.

"Још једном понављамо да нема мјеста паници, свако треба да је одговоран у спровођењу мјера из своје надлежности, службе пустити да раде свој посао по прописаним процедурама, а власници да пријављују угинућа и да буду одговорни према себи, а тако и околини. Неодговорно понашање власника само доприноси ширењу болести", нагласили су из ресорног министарства.

Савић: Сви инспектори ангажовани на терену

Шеф Одјељења за инспекцијске послове града Бијељина Милена Савић рекла је да су сви ветеринарски инспектори на терену, да су позвани и они који су тренутно на одмору, те да обилазе терене Семберији по пријавама грађана за угинуће свиња или да су примијетили болест и слабост код ових животиња.

"Пријаве стижу, инспектори су ангажовани, узимају се узорци", рекла је она Срни напомињући да је најважније да се практично све одради како је предвиђено мјерама договореним са ресорним министарством.

Савићева каже да тренутно не располаже информацијама о евентуалним новим жаришта, као и да ће ујутро имати више информација.

У Семберији је до јуче регистровано девет жаришта афричке свињске куге у селима која су рубно-топографски повезана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана