Афричка куга свиња потврђена на 20 имања

Срна
Foto: Илустрација/Србија Данас

БИЈЕЉИНА - Укупан број имања на којима је потврђено присуство афричке куге свиња се са јучерашњих девет попео на 20, након што је на још неколико локација у међувремену потврђено присуство овог вируса, саопштено је из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства.

Болест је до сада потврђена у семберским селима Средњи и Горњи Драгаљевац и Доњи и Горњи Магнојевићи и није проширена на друга села.

До данашњег дана од болести афричке куге потврђено је угинуће 31 свиње, док се на подручју које обухвата поменутих 20 имања налази укупно 498 свиња, од којих су неке до сада уклоњене односно еутанизиране, а остале су у поступку уклањања.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске ће наставити да редовно прати ситуацију на терену и предузима све неопходне мјере и кораке у циљу сузбијања и спречавања ширења ове заразне болести.

Ради адекватног спречавања ширења и сузбијања болести, из Министарства апелују на власнике свиња да се строго придржавају свих прописаних мјера, посебно биосигурносних мјера, сваку сумњиво стање животиње и угинуће одмах да пријаве надлежном ветеринарском инспектору или надлежном ветеринару.

Строго је забрањено премјештање животиња, обавезно треба ограничити кретање са и на фармама, постављање дезинфекционих баријера, мијењати обућу и одјећу приликом напуштања фарме.

За вријеме трајања мјера у зараженом и угроженом подручју, забрањено је одржавање сајмова, изложби и других окупљања животиња, продаје хране животињског поријекла и хране за животиње ван пословног простора, као и рада сточних пијаца на територији града Бијељина, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана