Афричка куга свиња на 146 имања, еутаназирано 6.485 животиња

Срна
Афричка куга свиња на 146 имања, еутаназирано 6.485 животиња

БАЊАЛУКА - Афричка куга свиња у Републици Српској потврђена је на укупно 146 имања, а извршено је нешкодљиво уклањање 6.485 свиња, саопштило је данас Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Жаришта у општинама Шамац, Доњи Жабар, Лопаре и Угљевик су санирана и нешкодљиво су уклоњене укупно 63 свиње.

Болест је активна на 10 имања, а према до данас достављеном извјештају Кризног центра Бијељина на терену је извршено нешкодљиво уклањање са 127 заражених имања.

Из Министарства наводе да ће наставити да прате ситуацију на терену и предузимају све неопходне мјере и кораке с циљем сузбијања и спречавања ширења ове заразне болести.

Због великог броја питања која се односе на промет у зараженом и угроженом подручју Министарство пољопривреде је додатно тумачило одредбе које се односе на промет и то је објављено на сајту овог министарства.

Ветеринарски инспектор који је у надзору спровођења свих мјера на зараженом и угроженом подручју на лицу мјеста треба да процијени основаност захтјева власника за покретање животиња.

Треба и да се увјери у примјену биосигурносних мјера на имању /постојање дезинфекционих баријера на улазу у имање, дезинфиковано возило о чему мора да посједује и документацију/ приликом доношења одлуке о одобрењу стављања у промет других врста животиња када су у питању превозна средства.

Поред биосигурносних мјера, да би се нашле у промету животиње морају бити прописно обиљежене, да потичу из регистованих објеката или имања, да посједују увјерење о здравственом стању издато од надлежне ветеринарске организације која је спровела Програм мјера здравствене заштите животиња, наводи се у сапштењу.

Промет свиња у подручјима Репубике Српске слободним од афричке куге свиња одвија као и до сада у складу са Законом о ветеринарству у Републици Српској, односно да би се нашле у промету свиње морају бити прописно обиљежене, да потичу из регистрованих објеката или имања, да посједују увјерење о здравственом стању животиња издато од надлежне ветеринарске организације.

Ради адекватног спречавања ширења и сузбијања болести, из Министарства апелују да се власници свиња строго придржавају свих прописаних мјера, посебно биосигурносних мјера, свако сумњиво стање животиње и угинуће одмах да пријаве надлежном ветеринарском инспектору или надлежном ветеринару.

Строго је забрањено премјештање животиња, животиње морају бити затворене у објекте, обавезно ограничити кретање са и на фармама, постављање дезинфекционих баријера, мијењати обућу и одјећу приликом напуштања фарме, истиче се у саопштењу.

Забрањен је рад сточних пијаца, организовање сајмова, изложби и других окупљања животиња на којима се продају или излажу свиње, продаја хране животињског поријекла и хране за животиње ван пословног простора, продаја хране животињског поријекла и хране за животиње ван пословног простора на територији цијеле Републике.

Министарство напомиње да, због недоумица у вези са продајом хране животињског поријекла и хране за животиње ван пословног простора, Закон о ветеринарству у Републици Српској дефинише забрану продаје хране животињског поријекла изван регистрованог, односно одобреног објекта.

С обзиром на то да бројне манифестације јавног карактера морају имати потребне дозволе за рад и одржавање, сматрају се мјестом контролисаног промета односно одобреним простором и за продају хране животињског поријекла.

У овим случајевима у складу са овлаштењима ветеринарског инспектора потребно је извршити контролу продајних мјеста на којима се врши продаја хране животињског поријекла с циљем провјере поријекла закланих животиња и производа животињског поријекла.

"Све наведено ради се ако манифестација има потребне дозволе за одржавање и рад, у супротном се забрањује продаја хране животињског поријекла", истакли су из Министарства пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана