Афера "Респиратори": Уклањање вишка материјала са портала федералне Владе

Срна
Foto: принтскрин

САРАЈЕВО - Мирела Ељшан, свједок одбране премијера Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадила Новалића, данас је на суђењу за спорну набавку респиратора у вриједности од 10,5 милиона КМ рекла да је због дуплирања закључака измијенила информацију коју је Влади доставила Федерална управа цивилне заштите о поступању за вријеме пандемије, која је у априлу 2020. објављена на е-порталу.

Ељшанова, која је запослена у Генералном секретаријату Владе ФБиХ, односно Сектору за припрему сједница, рекла је да је постављала материјале који дођу из писарнице на е-портал како би се министри могли упознати о њима.

Према њеним ријечима, документи морају бити са дописом и печатом федералне Владе јер их иначе не би примила, скенирала и поставила на овај портал, на који додаје и закључке са сједница који долазе након неколико дана.

Она је навела да је 30. априла 2020. године избрисала посљедње три странице са информације коју је доставила Федерална управа цивилне заштите и која је објављена 6. априла, будући да су биле вишак и да није ријеч о новом документу.

На питање оптужене Јелке Миличевић, федералног министра финансија, да ли је неко наредио да се уклоне три странице са информације, Ешљанова је одговорила да је њен посао да прати како документи изгледају, али да се они садржински не смију мијењати, односно додавати нешто на постојећи, преноси Бирн.

Одговарајући на унакрсна питања Тужилаштва, Ешљанова је напоменула да њен посао није да чита материјале, већ да их припреми министрима, као и да се не може сјетити да ли је уз информацију достављен и ЦД.

 

Ешљанова је поновила тужиоцу да је сама уочила грешку приликом пописивања предмета и исправила је, те да се вишак увијек отклања и да је таква пракса.

 

Свједок Дијана Смајлагић, помоћник секретара Владе ФБиХ, указала је да јој је у опису посла пресигнирање поште коју добије из писарнице, те да су јој током марта и априла 2020. године у фокусу биле ствари које се тичу заштите њеног и живота чланова њене породице.

Смајлагићева је навела да се сјећа документа који јој је одбрана предочила, односно информације Федералне управе цивилне заштите о активностима предузетим током пандемије од 23. марта до 3. априла, јер су се ствари односиле на режим кретања, податак о респираторима и набавку средстава за заштиту.

Она је рекла и да је ову информацију након примања сигнирала у Одсјек за припремања сједница Владе ФБиХ, те напоменула да се материјали који дођу у Секретаријат Владе сигнирају истог дана.

Током унакрсног испитивања тужиоца, Смајлагићева је навела да не зна у колико су се аката, осим поменуте информације Федералне управе цивилне заштите, помињали респиратори.

Она се није могла сјетити исте информације Федералне управе цивилне заштите из маја 2020. године, а Тужилаштво је на крају приговорило њеном исказу.

За злоупотребе приликом набавке респиратора, осим Новалића оптужени су суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак, директор фирме "Сребрена малина" Фикрет Хоџић и федерални министар финансија Јелка Миличевић, којој је на терет стављен несавјестан рад.

Наставак суђења заказан је за 23. март.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана