Аћимовић: Приоритет што бржа вакцинација против сезонског грипа

Срна
Аћимовић: Приоритет што бржа вакцинација против сезонског грипа

БАНЈАЛУКА - Епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић изјавила је да је приоритет што бржа вакцинација против сезонског грипа, како би био постигнут жељен ефекат.

”Видјели смо већ из извјештаја Универзитетског клиничког центра Републике Српске да су потврђени случајеви грипа. Очекивали смо да је грип већ ту, јер је и у околним земљама потврђиван још од августа, тако да нећемо бити среће ове године да прођемо без грипа као прошле и због тог је веома битно да ту вакцинацију спроведемо што прије да би била правовремена”, каже Аћимовићева.

Она је појаснила да је, након вакцинисања против грипа, потребно десетак до 15 дана да вакцина оствари свој ефекат у организму, тако да становништво које се вакцинише буде спремно за сезону грипа која ће се сигурно “захуктати” у наредном периоду.

“Вакцинација се врши у домовима здравља за категорије становништва које имају право на бесплатну вакцину. Дио тих вакцина је већ стигао, а дио очекујемо почетком наредне седмице када ће бити још активнији тај процес у домовима здравља”, рекла је Аћимовић.

Она је додала да је вакцинација за категорије становништва које немају право на бесплатну вакцину почела 10. новембра у Институту за јавно здравство, те да је заинтересованост прилично велика.

“Сви који желе да се вакцинишу, а још нису дошли у Институт, треба да то ураде што прије јер постоји могућност да ће вакцине нестати”, каже Аћимовићева.

Она је рекла да се вакцинација против грипа проводи у Институту од 10.00 до 15.00 часова и да је цијена вакцине 28 КМ.

“Ријеч је о четворовалентној вакцини против четири типа вируса инфлуенце за која очекујемо да ће највише кружити у овој сезони”, навела је Аћимовићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана