Аћимовић: Институт ће препоручити ограничавање окупљања у Српској

ГС
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Препорука Института за јавно здравство Републике Српске је да се у наредних 14 дана ограниче окупљања, рекла је помоћних директора за медицинска питаја Института Јела Аћимовић за „Независне новине“.

-Свједоци смо да се не поштују мјере које су на снази и на то морамо обратити пажњу. Наше мишљење је да у наредних 14 дана треба ограничити окупљања - рекла је Аћимовићева.

Додала је да акценат треба бити на поштивању постојећих мјера које су на снази.

- Акценат је на контроли мјера, али предлажемо да се на 14 дана донесу мјере које се тичу око окупљања - рекла је она за РТРС.

Нагласила је  да се тренутно суочавамо се са петим таласом пандемије вируса корона. Нагласила је да доминира омикрон који је назаразнија варијанта вируса корона.

- Можда је је ово и најзаразнији вирус који имамо у историји човјечанства. Лако се преноси. Никада нисмо имали брже ширење вируса корона и брже развијање таласа. У свијету је за мјесец и по сој омикрон од првог случаја дошао до више од 20 милиона - казала је Аћимовићева.

Истакла је да је процјена да једна особа заражена омикрон сојем може да зарази 15 других људи.

-С обзиром на велики притисак на примарну здравствену заштиту, људи иду на боловања због чега трпи радни процес - навела је Аћимовићева.

Додала је да ово не би назвала пооштравањем мјера, већ више поштовањем онога што говоре да је неопходно већ двије године.

-Ако поштујемо мјере које већ постоје пуно смо урадили, такође примање вакцине, нарочито бустер дозе има велики значај и на то морамо апеловати – нагласила је Аћимовићева.

Нагласила је да Српска има довољно тестова.

- Али се значајан број људи не тестира, јер имају благе симптоме или не долазе због гужви - рекла је Аћимовић.

Велико је оптерећене на примарној здравственој заштити.

- Срећом, нема притиска на болнице. Морамо поштовати мјере, једино се тако можемо изборити са пандемијом. Уколико носите маску, 50 одсто су шансе да се не заразите - навела је Аћимовић.

Позвала је грађане да се вакцинишу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана