Аћимовић: Епидемиолошка ситуација боља, упркос расту броја хоспитализованих

Срна
Аћимовић: Епидемиолошка ситуација боља, упркос расту броја хоспитализованих

БАЊАЛУКА - У Републици Српској је повећан број хоспитализованих лица која су заражена вирусом корона, али је епидемиолошка ситуација ипак боља него раније, мада се не смије заборавити да је овај вирус и даље присутан, изјавила је помоћник директора за медицинске послове Института за јавно здравство Јела Аћимовић.

Аћимовићева је нагласила да људи, нажалост, и даље умиру, углавном они слабијег здравственог стања, због старости или тежих хроничних обољења.

"Препоручујемо и даље овим категоријама да се вакцинишу и обнове вакцинални стастус како би одржавали имунитет против вируса корона на одређеном нивоу", рекла је Аћимовићева данас новинарима у Бањалуци.

Она је навела да је епидемиолошка ситација у свијету боља када је ријеч о вирусу корона и да се стање смирује.

"Мањи је број обољелих, као и смртних исхода него на почетку пандемије, али пораст броја хоспитализованих у Српској упућује на то да не смијемо заборавити како да се понашамо", рекла је Аћимовићева.

Она је нагласила да се у свијету напушта надзор над вирусом корона како се смирује ситуација, мање је тестирања, одређивања карантина и другог, па се и не може прецизно пратити ситуација.

"Због тога је важно скренути пажњу на могућност истовремене инфекције и грипом и вирусом корона и позивамо оне осјетљивог здравља да воде рачуна о томе", навела је Аћимовићева.

Она је истакла да се у Институту за јавно здравство труде да надзор над вирусом корона остане на довољно високом нивоу, те навела у том смислу добру сарадњу са земљама у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана