Аћић: Привредници да гласније указују на корупцију

Срна
Foto: гс

САРАЈЕВО- Глас привреде у смислу указивања на корупцију треба бити јачи, јаснији и недвосмислен како би надлежна тијела у БиХ, задужена за идентификацију и предузимање антикоруптивних радњи и санкционисања починилаца, била под сталним притиском, истакао је директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић.

Аћић је учествовао на конференцији у Сарајеву коју је Удружење послодаваца Федерације БиХ /ФБиХ/ организовало поводом финализације пројекта "Пословање без корупције".

На скупу је закључено да је потребно охрабрити послодавце на пријављивање коруптивних радњи јавног сектора, као и да је неопходна интензивнија сарадња и координација свих релевантних на идентификацији најчешћих облика корупције у пословању, саопштено је из Удружења послодаваца ФБиХ.

На конференцији је закључено да је потребно предложити рјешења, те значајније лобирати на измјени и доношењу закона који ће онемогућити предузимање коруптивних радњи како би се смањила корупција, која прави штету не само привреди БиХ, већ и њеним грађанима.

Директор Удружења послодаваца ФБиХ Младен Пандуревић рекао је да се најчешћи случајеви корупције дешавају током инспекцијских надзора, те додао да је један од разлога и неуједначеност закона на свим нивоима.

"Конкретан примјер су новчане казне за прекршај неиздавања фискалног рачуна, које су у пет закона предвиђене у различитим распонима. То оставља могућност инспекторима да на основу личне процјене одреде коју ће новчану казну прописати, што онда доводи до тога да се од субјеката надзора траже одређени поклони или награде", истакао је Пандуревић.

Током дискусије наглашено је да велики проблем представљају и дисциплинске санкције против државних службеника, који врло ријетко губе посао због незаконитих радњи, што је, такође, законским прописима неопходно промијенити.

Посебно је истакнуто да је корупција двострани однос, те је на привредницима обавеза да у својим компанијама кроз едукације, обуке и спровођење антикоруптивних стандарда раде на елиминисању свих облика корупције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана