Абортус умјесто контрацепције

Јана Кезић
Абортус умјесто контрацепције

БАЊАЛУКА - На намјерни прекид трудноће у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске за седам мјесеци ове године одлучило се 99 жена, од чега и неколико малољетница, а упућени кажу да је немогуће сазнати стваран број абортуса, јер се раде и у приватним клиникама широм Српске, о чему нема званичних података.

Специјалиста гинекологије и акушерства у УКЦ-у др Владимир Перендија казао је за “Глас Српске” да је у овој години извршен приближно једнак број абортуса као и у истом периоду лани, односно свега четири абортуса мање.

- До краја јула ове године забиљежена су и два абортуса код малољетница, док је у истом периоду лани био један случај - рекао је Перендија. Додао је да је најмлађа пацијенткиња имала само 17 година.

- Што се тиче намјерних прекида трудноћа на нашим просторима, немогуће је знати стваран број абортуса. Нажалост, не можемо знати ни колико малољетница се одлучи на тај корак, јер се најчешће одлучују за приватне амбуланте - казао је Перендија.

Додао је да по закону захтјев за прекид трудноће код малољетних трудница подноси родитељ или старатељ. С обзиром на то да је највећи број малољетничких трудноћа, како каже, нежељен, онда се абортуси махом и раде у установама гдје то могу учинити без знања родитеља или старатеља.

- Разлози за прекид трудноће су бројни, а свакако да је најчешћи разлог тај да жена не жели дијете у том тренутку или не жели уопште више дјеце. То је још један од апсурда јер жене често користе абортус као метод контрацепције, заобилазећи бројне методе савремене контрацепције које су доступне - рекао је Перендија. Додао је да се жене на прекид трудноће неријетко одлучују и због социјалних разлога.

Професор доктор гинекологије и породиљства на Медицинском факултету у Бањалуци Ненад В. Бабић каже за “Глас Српске” да је позитивно то што је ипак нешто мањи број абортуса.

- Намјеран прекид трудноће је једно вријеме био врло чест као начин контрацепције и рјешавања трудноће - рекао је Бабић нагласивши да абортус са собом увијек носи велике ризике.

Појаснио је да је врло важна едукација о контрацепцији и вакцинацији против хуманог папилома вируса, који је узрочник рака грлића материце.

- Абортус је један од узрока стерилитета, а он се, нажалост, знатно повећава - казао је Бабић.

Психолог Александар Милић сматра да абортус неминовно оставља психолошке посљедице на жену, а нарочито на малољетнице.

- Најмање се ради на едукацији у области односа међу половима. Људи се, природно, препуштају нагонима, али због недостатка едукације, све бива препуштено стихији - рекао је Милић. 

Додао је да ове веома озбиљне теме нису предмет изучавања у школама.

- Требало би да се посебно ради са ученицима, гдје би осим наставника били укључени љекари, гинеколози и психолози - казао је Милић. 

Табу теме

Александар Милић каже да не би требало да постоје табу теме, јер то доводи до најгорег сценарија.

- Абортуси и сексуалност су табу теме, јер се не ради на просвијећености. Ове теме су забрањене у школи, међу вршњацима, али и у породици - рекао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана