23 младожења у Српској узела женино презиме

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Да се све више младожења приликом склапање брака одлучује да своје презиме замјени презименом њежније половине показују и чињеница да је у току прошле године у Републици Српској у 23 случаја склапања брачне заједнице дошло до промјене презимена.

Наиме, у традиционалним друштвима је устаљена потреба да жена приликом удаје треба да преузме мужево презиме јер чином брака она ступа у супругову породицу, али све чешћи су случајеви у којима муж узме женино презиме.

Како су за "Независне новине" казали из Републичког завода за статистику (РСЗ)  у току прошле године склопљено је 5.530 бракова, а у 23 случаја је младожења је прекришио традицију и преузео женино презиме умјесто свог.

Како истичу, постоје и ријетки случајеви гдје се младожења одлучи да поред свог презимена задржи и женино, преносе Независне.

"Када је у питању презиме након закључења брака, у току прошле године своје презиме задржало је 5.504 младожења, а  у три случаја младожења је на своје презиме додао од невјесте", наводе из РСЗ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана