Томић: Приказивање фемицида у јавном простору одразило се на комплетну популацију

Срна
Томић: Приказивање фемицида у јавном простору одразило се на комплетну популацију

БАЊАЛУКА - Приказивање фемицида у јавном онлајн простору одразило се на комплетну популацију, а "страх да се нешто пропусти" указује на то да се почео толерисати сваки облик насиља, изјавила је Срни психолог Амела Башић Томић.

.Томићева је навела да је посљедњих година упаљен црвени аларм када је ријеч о дугогодишњем насиљу над женама, те указала на забињавајућу чињеницу да је снимак посљедњег случаја фемицида у Градачцу на којем је починилац на друштвеној мрежи објавио сву бруталност гнусног злочина погледало више од 15.000 људи, а најмање 300 изразило потврду свиђања на садржај. "Све ово намеће питање у којем ми друштву поремећених вриједности живимо", упозорила је Томићева.

Она је појаснила да су жене које су изложене насиљу преплављене негативним емоцијама, попут страха, бриге, напетости од властитог епилога сваке наредне насилне епизоде, преиспитивања одлука и будућих поступака.

"То може довести до тога да жртве појачано траже помоћ наредних неколико дана након фемицида, чему у прилог иду подаци са СОС телефона или да усљед нагомиланог страха одустану од свих будућих пријава, што уједно значи и да се одговори на трауматично искуство разликују, у зависности од самих профила личности", нагласила је Томићева.

Првенствено се очекује да подршка, како каже, постоји у кругу најближих, а не у виртуелном простору, иако жртве врло често о насиљу не говоре пред најближима и дешава се да нико од чланова социјалне мреже није био упознат са изложеношћу насиљу.

Томићева је навела да је од свих страхова које жртве имају, највећи онај да им нико неће вјеровати након што насиље пријаве, а да се интензитет страха одржава и потпирује у ситуацији када се коментарима на друштвеним мрежама оправдава насиље.

"Вођење истраге на друштвеним мрежама, тражења кривице и одговорности у понашању жртве, минимизирање претходног континуираног насиља којем су жртве биле изложене, изједначавање фемицида са љубавном трагедијом или злочином из страсти су фактори који утичу на то да се жртве повуку", додала је Томићева.

Она је рекла да је због наведених разлога потребно радити на едукацији јавности о фемициду који се не може посматрати као изолован случај, већ као континуирано насиље које је окончано са смртним исходом. Томићева сматра да је за спречавање насиља над женама битна реакција околине након што се деси пријава, док је једина адекватна реакција на било који вид насиља искључиво и само порука насилнику да је његово понашање неприхватљиво, недопустиво и кажњиво, без обзира на понашање и поступке друге особе, односно особе која је изложена насиљу. "Неопходно је да друштво покаже емпатију, елементарну пристојност и писменост, јер се само на тај начин може ићи у правцу стварања амбијента са нултом толеранцијом на насиље", закључила је Томићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана