За одговорније животне одлуке: Одржана конференција ReThink the Status Qyo

ГС
Foto: GS

Београд – „Гледајте шта други раде и урадите супротно. Ако сви буду копирали једни друге, нећемо стићи нигдје. Експериментишите, поиграјте се правилима, немојте их слијепо слиједити и не уљуљкујте се у тренутном успјеху. Расправљајте са креативним људима о идејама, не будите окружени само истомишљеницима и будите увијек спремни да се подигнете послије губитка као феникс из пепела“, једна је од главних порука конференције ReThink the Status Qyo, коју је послао Magnus Linkvidst, свјетски познат футуролог и говорник.

Он је, заједно са Tommasom di Giovannijem, потпредсједником за комуникације компаније Philip Morris International, Миланом Поповићем, научним комуникатором и проф. др Јасном Бајрактаревић, психологиња, преиспитивао Status Qyo на конференцији посвећеној смањењу штетности коју је организовала компанија Philip Morris у Белеxпо центру.

Представници пословне и стручне јавности земље и региона, као и велики број представника медија са простора бивше Југославије окупио се како би чуо поруке четири говорника и свјетских стручњака о теми смањења ризика и креирања услова за доношење одлука које мијењају свијет на боље.

„Иновације увек прати скептицизам. Nils Bohlin је радећи за Волво осмислио сигурносни појас који је због неповјерења у овај изум тек деценију касније ушао у употребу. Фрижидер који се данас узима здраво за готово, такође је дочекан са скепсом, иако се испоставило да је у огромној мјери ријешио проблем канцера желуца који је изазивала покварена храна. Тако и данас велики број људи не вјерује у бездимне алтернативе цигаретама, јер погрешно мисли да је исто тако никотин примарни узрочник болести које се повезују са пушењем. То није тачно, сагоријевање је ГЛАВНИ проблем.

Када запалите цигарету, тада се ослобађа бројне, и већи ниво штетних материја. Ове материје обухваћају многе спојеве које се повезане са узорцима обољења повезаних с пушењем. Захваљујући напретку науке и технологије постало је могуће загријавањем духана доћи до никотина без сагоријевања, јер бездимни уређаји емитују у просеку 90-95 процената мање штетних и потенцијално штетних хемикалија у поређењу са цигаретама. То је принцип смањења штетности“, рекао је Tommaso di Giovanni, потпредсједник за комуникације компаније Philip Morris International.

 „Да ли сте спремни да прихватите ризик?“ – питао је изненађени аудиторијум Милан Поповић, научни комуникатор, пошто је одмах по изласку на бину заронио руку са укљученом сијалицом у посуду пуну воде.

„Да ли сам ја сада ризиковао? Нисам, јер је та вода дестилована. Располагао сам чињеницама и знао да оваква, потпуно чиста вода није проводник, него изолатор. Сваки пут када процијењујем ризик, ја располажем чињеницама. Због тога знам шта је штетно, а шта не, колико год слично изгледало некоме ко се том тематиком не бави.“ Као заговорник смањења штетности, овај научник је за компанију Philip Morris радио упоредну анализу дима цигарете са аеросолом који производи њихов уређај за загријавање духана и након те научне анализе, тврди да је схватио двије ствари.

„Прво, као непушач сада сам још сигурнији да никада нећу запалити цигарету. Друго, мало сам опуштенији, јер моја љепша половина користи овај производ који загријава духан, а за који сам сад сигуран да је мање штетна алтернатива пушењу“, објаснио је научник.

 Проф. др Јасна Бајрактаревић говорила је о савременом начину живота, као и његовом утицају на поступке којима се свакодневно водимо. „Промјене се не дешавају преко ноћи, нису реалне одлуке које гласе – од сутра учим, од сутра мршавим...

Промјене на боље ћемо направити полако и постепено у тренутку када спознамо које механизме носимо у себи, а који нас коче у томе“, истакла је психологиња и редовна учесница ТЕД конференција.

Magnus Linkvidst  је подвукао за крај: „Не постоје само оптимизам и песимизам, постоји и средњи пут. Ја сам га назвао „посибилизам“, то су заправо нове могућности, то је разумијевање свијета на нов начин, са новим мјерењима и новим погледима. Волим да пратим „посибилистичке“ иницијативе, међу њих сам сврстао и једну из Србије, која се зове БИО4.

 На основу тога и кратког боравка у Србији, закључујем да је ово земља „посибилизма“.

Philip Morris је прва компанија из духанске индустрије која је прије више од десет година, поставила нови циљ и мисију - Будућност без духанског дима.

У ту сврху, ангажовано је више од 900 научника и стручњака и уложено више од 9 милијарди долара у научна истраживања, развој и комерцијализацију бездимних алтернатива, који су доказано боља опција од наставка пушења цигарета.

Управо руковођена принципом смањења штетности, Philip Morris је компанија која је измјестила традиционални бизнис са цигаретама на пословање са потенцијално мање штетним алтернативама, како би одговорним односом покренула позитивне промјене и дала свој допринос креирању боље будућности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана