У припреми представљање инвестиционе понуде Српске

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Развојна агенција Републике Српске (РАРС) ће у наредном приоду, у сарадњи са локалним заједницама, радити на припреми представљања инвестиционе понуде потенцијалним улагачима на сајмовима и сличним догађајима, изјавио је директор РАРС-а Маринко Ђукић.

"Већ смо креирали информациони систем чију окосницу чине База локација и База добављача, као и инвестициони водич, а урађена је и промотивна брошура за инвеститоре. Базе садрже ажуриране податке тако да у сваком тренутку потенцијални инвеститор може имати поуздану информацију о доступним локацијама за инвестирање, као и о предузећима која могу бити потенцијали добављачи", изјавио је Ђукић у интервјуу Срни.

Он је навео веома успјешну реализацију пројекта "Челенџ ту чејнџ", који представља подршку иновативним пословним субјектима у БиХ путем бесповратних средстава у максималном износу од 10.000 евра за почетнике у послу, односно 30.000 евра за зреле привредне субјекте.

Ђукић је подсјетио да је донатор Шведска агенција за међународни развој и сарадњу, односно Амбасада Шведске у БиХ, као и да су до сада потписани уговори са 175 привредних субјеката из цијеле БиХ, од којих је 65 из Републике Српске.

"Укупна вриједност бесповратних средстава по потписаним уговорима је четири милиона евра, од чега се на привредне субјекте из Српске односи 1,5 милиона евра. Реализацијом ових пројеката у Српској је омогућено отварање 300 радних мјеста, а задржано око 1.700 постојећих", рекао је Ђукић.

РАРС ради и на међународном пројекту "Изградња дигиталних предузетничких капацитета код старијих особа кроз иновативне тренинг системе", који суфинансира ЕУ у оквиру Дунавског транснационалног програма, у којем учествује 19 партнера из осам земаља Дунавске регије.

"То је један од ријетких пројеката на нашим просторима који је окренут тешко запошљивим категоријама као што су лица преко 51 године или лица која су изгубила посао током пандемије вируса корона, а има за циљ да се кроз њега развије одржив систем за подршку самозапошљавању старијих особа кроз изградњу дигиталних вјештина", каже Ђукић.

Ђукић је нагласио да РАРС у оквиру Дунавског транснационалног програма спроводи и пројекат пружања "друге шансе" за предузетнике чији први пословни подухват није успио, али су спремни за нови почетак, предузетнике са потешкоћама у пословању, те почетнике у послу.

Кроз овај програм у Српској је подржано 28 привредника, који су, осим едукација, добили бесплатну савјетодавну помоћ, те могућност да разраде личне акционе планове.

"У току је пружање менторске подршке предузетницима са потешкоћама у пословању, те ће до краја пројекта број подржаних привредника бити свакако већи", истакао је Ђукић.

Он је навео да је РАРС препознао потребу јачања капацитета локалних развојних агенција, локалних заједница и других институција и организација, нарочито у контексту будућег стицања кандидатског статуса БиХ за чланство у ЕУ, те да у оквиру тога обука траје три дана и ради се на практичним примјерима.

До сада је у Српској организована 21 таква обука са 377 полазника из 48 јединица локалне самоуправе и око 120 институција на локалном нивоу.

У октобру прошле године је званично дошло до преименовања и трансформације некадашње Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа у РАРС.

Усвојеним измјенама закона дошло је до проширења надлежности ове установе, будући да је вишегодишња примјена показала да претходни закон није обухватио све стручне и друге послове које РАРС обавља или може да реализује у пракси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана