Топ 8 манифестација у 2023. због којих морате посјетити Србију

PR
Foto: Marko Edge

Ако тражите разлог за отпутовати на краћи или дужи излет, а волите квалитетан провод и дружење с добро расположеним људима, најбоље је одабрати догађај или манифестацију због којих се градови домаћини претварају у мјеста савршене атмосфере која ће вас држати још дуго након што сте се вратили с пута.

Било да сте љубитељ урбане музике, или пак највише волите уживати у чарима локалне традиције, Србија је дестинација која нуди право богатство догађаја, и то у свако доба године. Желите ли се расплесати, добро најести и провести, упознати нове људе и разумјети њихове животе и обичаје, не требате ићи на други крај свијета! Србија ће вас дочекати раширених руку и отвореног срца. У наставку вам доносимо најзанимљивије манифестације које се у њој одвијају током године.

EXIT (Нови Сад)

6. до 9. јула 2023.

Најпознатији српски музички фестивал одржава се у центру Војводине. EXIT је вишеструко награђивани међународни љетни музички спектакл фестивал. Одржава се сваке године на Петроварадинској тврђави, коју многи сматрају једном од најбољих фестивалских локација на свијету, гдје наступа преко 1.000 извођача на више од 40 бина и фестивалских зона. Тијеком своје двадесетогодишње повијести, EXIT је угостио бројна водећа имена свјетске музичке сцене, а овогодишњи lineup предводе The Prodigy, Skrillex, Keinemusik и Viagra Boys,којима ће се придружити бројна друга велика имена чије потврде са занимањем ишчекујемо.

Belgrade Beer Fest (Београд)

15. до 18. јуна 2023.

Јесте ли спремни за најузбудљивији почетак љета у метрополи доброг провода? Belgrade Beer Fest ће овога пута бити већи и бољи него икада, а на београдском Ушћу слиједи јубиларно 20. издање фестивала. Публика ће током четири дана уживати у ледено хладном пиву и сјајним музичким наступима! Од домаћих легенди до свјетских звијезда, BFF има све. Ви само требате скупити екипу жељну добре забаве и у свој путни календар уписати датуме средином луна. Ваља додати да је британски “ The Independent ” овај фестивал уврстио међу 20 атрактивних свјетских догађаја које морате посјетити, а сваке године у његовој атмосфери ужива више од 350 000 људи.

Арсенал фест (Крагујевац)

28. јуна до 1. јула 2023.

Арсенал фест се одржава крајем јуна у Крагујевцу, у срцу Шумадије и некадашњој престоници Србије. У само неколико година, фестивал се наметнуо као један од најзанимљивијих, најрелевантнијих и најперспективнијих љетних фестивала на отвореном у Србији, али и овом дијелу Европе, а 2019. је године био у најужем избору за најбољи европски мали фестивал. Ове ће се године одржати под слоганом “Арсенал фест – Нови свет”, те ће трајати четири дана. Наступи ће бити традиционално одржани на локацији Кнежев Арсенал, и то на три сцене: Main Stage, Garden Stage и Explosive Stage.. Комплетан lineup овогодишњег фестивала можете провјерити на линку.

Nisville Jazz Festival (Ниш)

4. до 13. августа 2023.

Зидине тврђаве у Нишу сваког августа постају кулисе позорнице на којој се одржава највећи џез фестивал у југоисточној Европи – Nisville Jazz Festival.. Мистични амбијент богате историје у данима фестивала постаје сцена за концерте, представе, филмске пројекције... Осим у музичким наступима, посјетиоци могу уживати у филмовима, позоришту, умјетничким изложбама и промоцијама књига. Но, на фестивал се долази прије свега због музике, доброг ритма који подиже расположење, њежних мелодија које опуштају, дружења и провода за памћење. Потребно се само препустити тој заразној енергији! Иако је Nisville Jazz Festival до сада угостио извођаче са свих страна свијета, прије свега оне који изводе изворни амерички џез, посебна вриједност фестивала је његовање музичке традиције Балкана. Етно музика Србије и регије тако се промовише као нови свјетски тренд.

Сабор трубача (Гуча)

11. до 13. августа 2023.

Нешто другачији звуци очекују вас на надалеко познатом окупљању љубитеља и извођача лимене музике. Сабор трубача у Гучи, 62. по реду, биће одржан у оквиру Гуча феста који ће почети 9. августа, када ће се одржати концерти познатих естрадних умјетника. Популарност Сабора трубача све је већа посљедњих година, а ове ће године посјетитоци ће имати прилику уживати у разноврсном програму који је још у изради. Организатори се труде да манифестација расте без обзира на утицај модерних трендова који су све више заступљени, па ће посјетиоци поновно имати прилику за одличан провод уз најбоље трубаче и мајсторе трубе, као и уз бројне друге извођаче.

Lovefest (Врњачка Бања)

3. до 5. августа 2023.

Lovefest је љетни музички фестивал који се одржава сваког првог викенда у августу у Врњачкој Бањи. Програм фестивала одржава се на пет различитих позорница, од којих је главна Fire Stage – на којој наступају headlineri. Познат је по величанственим визуелним елементима, попут ватромета и топова с ватром. Ту су још четири друге позорнице: H2O Stage – позорница с базеном, позната по дневним забавама и креативним воденим активацијама; 99 Stage – најмања позорница на свијету с капацитетом од само 99 људи, препознатљива по clubbing атмосфери, Energy Stage – друга најпопуларнија позорница на фестивалу, окружена дрвећем; ; Live Stage – препознатљив по ливе концертима најпознатијих регионалних роцк, поп, рап и хип хоп извођача.

Роштиљијада (Лесковац)

21. до 27. августа 2023.

Лесковац је град дуге и богате историје, бројних природних атракција, а најпознатији је по својим гурманским специјалитетима. У себи крије бројне занимљиве садржаје који ће заинтересовати и привући најзахтјевније посјетиоце. Град је одавно свјетска престолница роштиља, метропола добре забаве и мјесто на коме се годинама окупљају мајстори кулинарства. Током  седам дана трајања Роштиљијаде, промовишу се специјалитети с роштиља, надалеко познато месо и Лесковац као гастрономски и угоститељски центар овог дијела Балкана. Манифестација привлачи бројне госте атрактивним концертима и програмима, такмичењима мајстора роштиља те надалеко познатим гастрономским специјалитетима. Посебно је атрактивно такмичење у припреми велике пљескавице. Прошле је године оборен рекорд, који износи чак 67,2 кг!

Дринска регата (Бајина Башта)

19 до 23. јула 2023.

Дринска регата у Бајиној Башти окупља све оне који воле ријеку и весело друштво. У неколико километара дугој поворци шарених гумених чамаца и осталих пловила на води, ужива се у пићу, храни и музици. Највише се ипак ужива у атмосфери, у самом дружењу, јер је пловидба Дрином савршена прилика за стицање нових пријатељстава. Програм траје пет дана и то увијек од сриједе до недјеље. Најпосјећенији дан је субота, када се традиционално одржава главни догађај – велики спуст Дрином. Остали програми фестивала су или на Дрини или уз Дрину, која је тих неколико дана апсолутни центар свега. Осим пловидбе, одржава се и сајам меда, ракија, сувенира и домаће радиности, такмичење у припремању рибље јухе, као и концерти народне и популарне музике. Посебан доживљај је посматрање скокова с моста у Дрину.

Сигурни смо да ћете у некој од наведених манифестација пронаћи разлог за излет у Србију, која вас чека раширених руку и припрема доживљаје које нећете никада заборавити! 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана