Раст STADA Групе и у првој половини године

PR
Раст STADA Групе и у првој половини године

БАД ВИЛБЕЛ – STADA Група остварила је продају од преко 2 милијарде еура у првој половини ове године. Приходи Групе у периоду од шест мјесеци, који се завршио 30. јуна 2024, порасли су за 9% на 2,02 милијарде еура у поређењу са првом половином 2023, превазилазећи тржишне трендове, док су ефективна улагања резултирала порастом пријављене добити прије камате, пореза, депрецијације и амортизације (EBITDA), коригованом за валутне флуктуације и специјалне ставке, за 11% на 463,5 милиона еура.

Сва три пословна сегмента STADA Групе – здравствени производи широке потрошње, специјалитети и генерика – допринијели су приходима Групе изнад трендова индустрије у првој половини 2024. године. Подстакнути проширеном понудом биосимилара и увођењем различитих неуролошких и нефролошких брендова, специјалитети су били најбрже растући сегмент STADA Групе са највишом маржом у првој половини 2024.

"Константна путања раста STADA Групе сведочи о снази и отпорности наше стратегије која се заснива на три стуба  – здравствени производи широке потрошње, специјалитети и генерика. Наш учинак у првој половини године, који је изнад просјека индустрије, директан је резултат изузетне ангажованости, предузетничке визије и културе раста наших око 11,500 колегиница и колега широм свијета," навео је генерални директор STADA Групе Peter Goldschmidt.

Општи раст прихода и профита у првој половини 2024. године остварен је у изазовном макроекономском окружењу у коме су водеће економије стагнирале, а инфлација се задржала, мада на нижем нивоу него 2023. Захваљујући широком портфолију Групе који обухвата специјалитете и генеричке лијекове који се издају на рецепт, као и здравствене производе широке потрошње, STADA је успјела да обезбиједи поуздано снабдијевање пацијената и здравствених радника, истовремено показујући флексибилност у управљању негативним финансијским утицајем слабије потражње у сезони прехладе и грипа.

 

Приход од специјалитета порастао за 14%: Приход од продаје специјалитета који је порастао за 14% на 417,3 милиона еура, чинећи 21% од укупних прихода групе у првој половини 2024, подстакнут је како проширењем портфолија, тако и увођењем различитих брендова. У првој половини године, STADA је додатно ојачала свој пајплајн биосимилара кроз нова партнерства.

Лансирање комплексних генеричких лекова подстиче раст: Увођење комплексних генеричких лекова у неколико европских земаља допринело је увећању прихода од генерике за 12% на 838,2 милиона евра у првој половини 2024. STADA је искористила позитиван развој тржишног удјела у неколико земаља, заснованог на успјешној стратегији у погледу поузданог снабдијевања и конкурентних цијена. Снажан учинак остварен у првих 6 мјесеци ове године потврђује да генерика остаје досљедан и одржив покретач раста за Групу.

Сегмент здравствених производа широке потрошње STADA Групе показао је агилност и поред слабе потражње у сезони прехладе и грипа, постижући раст прихода од 3% на 768,3 милиона еура.

STADA наставља да јача своје присуство у сегменту здравствених производа широке потрошње у Кини путем партнерства са водећим локалним играчем CR Sanjiu. У првој половини године, STADA је додатно унаприједила своје пословање на тржиштима у развоју кроз уговор са Zuelling Pharma на Филипинима, као и оснивањем алијансе за снабдијевање производа и маркетинг са ADCAN Pharma у Уједињеним Арапским Емиратима, гдjе је STADA постигла снажан раст заједно и у другим земљама у региону Залива.

Снажан раст профита у првој половини године: EBITDA је порасла за 11% на 463,5 милиона еура, након кориговања за валутне ефекте и специјалне ставке. Коригована EBITDA маржа STADA Групе побољшана је за пола процентног поена. То побољшање марже дјелимично одражава двоцифрен раст сегмента специјалитета, који је побољшао своју кориговану EBITDA маржу за више од четири процентна поена на 35,3%. Нормализација у погледу нестабилности ланца снабдијевања омогућила је STADA Групи да искористи прошлогодишња улагања у залихе и набавку активних састојака из двоструких извора, тиме ослобађајући готовину.

Наш континуирани раст, који је изнад тржишног просјека, убједљив је доказ да наша снажна култура покреће наше перформансе. Широм Групе дјелујемо с интегритетом и размјењујемо најбоље праксе као One STADA, окупљени нашом заједничком сврхом да Бринемо о здрављу људи као поуздан партнер," рекао је Петер Goldschmidt.

Култура покреће перформансу: Доказ о изузетном расту културе код запослених у STADA Групи потврђује посљедња анкета спроведена у мају 2024. на нивоу Групе, а у којој је учествовало 89% колегиница и колега, што је далеко изнад стандарда индустрије. Међу охрабрујућим резултатима је и чињеница да је 89% свих учесника анкете увјерено да ће Група постићи своје пословне циљеве, а 84% њих осјећа да може самостално да се оснажује унутар Групе. Током периода извјештавања, просјечан број запослених у STADA са пуним радним временом порастао је за 2% на 11.540.  Жене у компанији заузимају 52% руководећих позиција.

STADA је у првој половини 2024. године успјела да одржи своју лидерску позицију у одрживом развоју, и према оцјени независних експерата компаније Sustainalytics, налази се међу првих 6% компанија у индустрији. Као значајан допринос дебати о одрживим здравственим системима, Група је у јуну 2024. године открила главне налазе свог најновијег истраживања које је обухватило 46.000 испитаника из 23 земље на догађају у Риму, на коме је објављен годишњи STADA Здравствени извјештај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана