Почела изградња нове болнице у Добоју

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Почела је изградња новог објекта болнице у добојском насељу Усора, након што је добојској Болници "Свети апостол Лука" уручен главни пројекат добијена грађевинска дозвола.

Пројекат има три фазе, прва је пројектовање, други изградња и трећа опремање, а носилац израде главног пројекта је добојски пројектни биро "Атриј".

Главни пројект менаџер Раденко Васић рекао Срни да се пројект изводи на основу Уговора о пројектовању, изградњи и опремању нове болнице у Добоју, закљученим са кинеским извођачем радова "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн" и "Шензи констракшн инвесмент груп".

Он је навео да је "Атриј", који је радио и пројекат болнице у Бијељини, испоштовао идејно рјешење Министарства здравља и социјалне заштите Српске, да је пројектовање трајало 11 мјесеци, и да је на њему радио мултидисциплинарни тим од 27 инжењера и седам техничара, готово сви из Добоја.

"Нова болница конципирана је у једном монолитном објекту, подијељеном у четири цјелине – централни блок, сјеверно, источно и западно крило, јасно функционалном и подијељеном по етажама. Објекат има приземље и шест етажа", навео је Васић.

Он је појаснио да је пројекат изградње објекта подијељен у три функционална дијела, и то главни објекат бруто грађевинске површине од 29.200 метара квадратних односно 25.016 метара квадратних корисне површине, технички објекат бруто грађевинске површине од 639 метара квадратних односно 585,58 метара квадратних корисне површине, и пројекат околних саобраћајница и споја са магистралним путем и локалним градским саобраћајницама.

Један од показатеља величине објекта је количина уграђеног материјала. Васић каже да ће у објекат бити уграђено 1.535.000 килограма бетонског челика разних промјера и 15.405 метара кубних бетона, у квалитету захтијеваном према статичком прорачуну.

"Тренутно пратимо нормалну изградњу објекта, а упоредо радимо пројекат за извођење", рекао је Васић.

Он је као једну од планираних побољшања навео поставку пројектовања хелидрома на крову сјеверног крила, што ће болницу у будућности сврстати у ред најопремљенијих и најмодернијих болничких објеката.

Према његовим ријечима, по опреми и примјени нових технолошких система, еколошко-енергетских стандарда, тренутно не постоји болнички објекат у регији који би се могао мјерити са будућом болницом у Добоју.

Као особености, Васић је навео да је кисеоничка подршка омогућена сваком болничком кревету, те да су приликом пројектовања предвиђене и околности евентуалног плављења ријеке Босне.

Према подацима Управе Болнице "Свети апостол Лука", предвиђено је да у новом објекту све медицинске службе буду под једним кровом.

На главном улазу у објекат Болнице с једне стране предвиђен је савремени ургентни блок, док ће са друге стране бити све консултативно-специјалистичке амбуланте и лабораторије.

Предвиђен је операциони блок који ће објединити све сале на једном мјесту, и који ће путем лифтова бити повезан са ургентним блоком и одјељењима гдје ће се вршити хоспитализација пацијената.

Укупно су предвиђена 464 кревета, од чега је за потребе лежећих пацијената предвиђено 406 кревета, у ургентном дијелу пет кревета, дневна болница осам кревета, те за потребе интензивне, односно полуинтензивне његе 45 кревета.

Од нове медицинске опреме предвиђена је и ангио-сала.

Код немедицинске опреме и развода, предвиђен је развод медицинских гасова код сваког кревета, нова водоводна и електро инфраструктура, рачунарска мрежа, као и нови систем гријања простора, те да ће све просторије у новој болници бити климатизоване, што ће олакшати хоспитализацију пацијената.

Радове на изградњи новог објекта изводи предузеће "Грађ-промет" из Добоја.

У Добоју су 14. марта прошле године министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор компаније "Чајна синофарм интернешнел корпорејшн" Ли Кан потписали уговор о изградњи и опремању нове зграде болнице у Добоју, укупне вриједности 88.568.717 КМ без ПДВ-а.

Исти дан су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг положили камен темељац за изградњу објекта у Улици Николе Тесле у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана