Нова година: пред нама је вријеме радости и одмора

ПР
Foto: ПР

Крај календарске године је углавном вријеме када већина људи има пуно посла и заврши бројне обавезе. Обично је то у многим компанијама знатно више него претходних мјесеци, јер је потребно завршити све што је остало од претходних мјесеци. Након неколико напорних радних седмица, свима је потребан одмор, али и прилика за забаву.

Многи наши суграђани ће и ове године кренути у Београд, јер је српска престоница надалеко позната као изузетна дестинација за забаву. Најљепше вријеме у Београду, по мишљењу многих туриста и Београђана, је управо Нова година. Нова година 2023 Београд сврстава међу најтраженије дестинације на Балкану и шире, с обзиром на то да ка њему тече ријека туриста из Европе.

Старе кафане за душу

За све љубитеље добре старе народне музике и атмосфере традиционалних кафана, Београд је идеална дестинација. У овом граду и данас се чувају десетине старих кафана које раде пуном паром, а обично се и проширују. Одликује их етно амбијент и одлична домаћа кухиња. Оно што туристи највише воле је жива музика домаћих мањих оркестара, али и њихов број, јер свака кафана има свој оркестар за Нову годину.

Новогодишња атмосфера у кафанама је одлична већ на почетку, када гости долазе, око 20 сати. Наравно, атмосфера се захуктава прије поноћи, за што су највише заслужни искусни музичари, али и чаше вина.

Модерни клубови и кафићи

Дочек Нове године у једном од популарних београдских клубова жеља је већине младих људи из региона. Други градови имају клубове, али то једноставно није исто. Већина клубова у Београду прима око 400-500 и више људи. Осим по димензијама, разликују се и по ентеријеру. Најпопуларнији клубови у Београду могу парирати најпопуларнијим клубовима у свјетским престоницама, ако погледате концепт, ентеријер и техничку опремљеност.

Оно што је посебно важно јесте да Београд чува своју клупску публику. Као и сваке године, и Нова година 2023 Београд ће угостити познате свјетске DJ-еве, али и домаће бендове који заслужују пажњу.

За љубитеље новије, популарне народне музике, постоји велики број локала на којима ће се организовати наступи овог типа. Посебно су популарни сплавови на Сави који организују журке уз наступе познатих фолк звијезда. С обзиром на то да је интересовање за дочек на оваквим мјестима веома велико, препоручљиво је резервисати карте или сто недјељу или двије унапријед.

Процес резервације је данас врло једноставан. Углавном преко портала који прати Београд ноћу, гдје се оглашавају сви угоститељски објекти у Београду.

Добродошли на отвореном

Град Београд традиционално дочек Нове године организује на Тргу Николе Пашића, испред Народне скупштине. Том приликом окупљену публику најчешће забављају два популарна музичка извођача, док се у поноћ могу чути трубачи. То је такође једна од занимљивих опција за оне који желе осјетити пулс метрополе. Атмосфера је добра, а пиће се може купити на посебним пунктовима.

Београд за двоје

Ако вам се чини да ћете бити помало усамљени у двоје ако не познајете никога у Београду, варате се. Београђани су веома срдачни и отворени за комуникацију. У ствари, свако ко дође у Београд је добродошао. Баш као и Њујорк, са којим га је упоредио Момо Капор, називајући га нискобуџетним Њујорком, Београд је један од најотворенијих градова. Када проведете једну Нову годину у Београду, сигурно ћете жељети да истражите више онога што Београд нуди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана