Младом фармеру потребна механизација за ширење посла

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА- Ибро Пашалић из сребреничког села Гостиљ наслиједио је фарму крава од свог оца и најмлађи је фармер у овој општини, а посједује три краве и 200 кока носиља.

Због недостатка механизације за обраду земље и обезбјеђивања великих количина сточне хране потребне за већи број музних грла, он је смањио број крава са 20 на свега три, али је набавио јато и на отвореном простору држи 200 кока носиља.

Ибро је неожењен и нема механизацију, а ни радну снагу да може обезбиједити довољне количине хране за већи број крава, па је привремено одустао од проширења штале и повећања броја крава за мужу.

Раније је дневно испоручивао више од 100 литара млијека, а сада предаје 30 литара.

Иако је смањио производњу млијека, он и даље руководи сабирном станицом за откуп млијека у свом селу јер се налази у његовом објекту.

Овај млади пољопривредник се нада да ће се стање поправити, те да ће створити услове да набави механизацију за обраду већих посједа на којима ће производити сточну храну и тако поново повећати број крава на фарми.

Осим рада на фарми и њиви, Ибро сваког јутра и вечери дежура и преузима млијеко од коопераната у сабирној станици.

У том послу помаже му и сестра Арифана, која је запослена у једној стоматолошкој ординацији у Сребреници као зубни техничар.

"Без пољопривредне механизације, а посебно трактора са косилицом и прикључком за балирање сијена не може се обезбиједити довољно хране за већи број музних грла. Аплицирао сам више пута на неколико адреса за донацију трактора и прикључака, али сам увијек добијао одбијенице", прича Пашалић.

Он каже да је стару фрезу ових дана замијенио новом, уложивши 3.460 КМ као учешће за њену набавку.

"Док створим боље услове за проширење фарме крава формирао сам и посветио сам се фарми кока носиља на отвореном. Свакодневном купцу испоручујем 150 јаја. Намјера ми је да повећам јато и количину произведених јаја, а надам се некој подршци да изградим савремену фарму кока носиља", истакао је овај млади пољопривредник, који каже да има времена и за изласке и дружење са вршњацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана