Јесен и зима у Србији: Четири топ дестинације за савршен провод

ПР
Foto: Shutterstock

Јесен је стигла и донијела нам нове боје и свјежину након дугог топлог љета! Градови полако облаче ново рухо, спремајући се за хладније доба године у којем ће топлина дружења и добре атмосфере на градским улицама и у затвореним просторима, гријати срца свих који се веселе љепотама у задњем дијелу године. А бројне се крију у градовима сусједне Србије, земље богате културе, одличног провода и још бољих домаћина који су вас увијек спремни развеселити. Готово сви градови су надохват руке, па вас кратка вожња авионом или аутомобилом дијели од незаборавног викенда, а можда и дужег боравка. У сваком случају, колико год да ћете остати у неком од српских градова, неће вам ни у једном тренутку бити досадно.

У наставку вам доносимо 4 српска града за савршен јесенски или зимски провод!

Београд

Нисте дуго били у главном граду Србије? Не дозволите да прође пуно времена прије него што га посјетите, јер вас увијек чека толико тога новога и занимљивога! Београд је топ дестинација за свако доба године, пуна живота, забаве, топлине, мириса и окуса због којих му се бројни гости увијек изнова враћају. Разлог томе је што београдске љепоте увијек жељно чекају госте.



Градски парк Калемегдан с Београдском тврђавом пружиће вам прилику за савршен поглед на ушће Саве у Дунав, а одмах након уживања у панорами моћи ћете се спустити до бетон хале гдје су се смјестили неки од најбољих градских ресторана.

До Калемегдана можете прошетати Кнез Михајловом улицом – жилом куцавицом града – у којој вас чека гомила ресторана, кафића и трговина за квалитетан шоппинг. Тамо ћете најбоље упознати урбани Београд, кроз његове графите, знаковите грађевине и споменике.

Ако сте жељни Београда какав је био некада, Скадарлија је право мјесто за вас! Бројни живописни ресторани припремиће вам традиционалну српску храну, а уживаћете уз звуке музичара који ће сигурно наћи тачно ону пјесму коју у том трену желите чути. Ако желите град упознати кроз културу и историју, храм Светог Саве незаобилазна је локација.




Спада међу најфасцинантније православне храмове на свијету, с импозантним мозаиком од чак 15.000 квадратних метара! Скроз другачији Београд упознаћете када пређете неки од мостова преко Саве. Нови Београд рађен је под утицајем Le Corbuseira и архитектуре интернационалног духа, а данас је модеран пословни центар са сaвременим хотелима, трговачким центрима и пословним зградама. Никако немојте пропустити Музеј сувремене умјетности који се визуално и естетски савршено уклапа у тај дио града. Посебан програм биће организован поводом празник крајем године, тако да је можда управо тада најбољи тренутак да посјетите српску престоницу.  

Нови Пазар

Захваљујући свом географском положају, у централном дијелу Балканског полуострва, територија града Новог Пазара представља транзитну зону између централне Европе и Мале Азије. Град је увијек била природна раскрсница путева, а управо због тога располаже с разноликим и богатим културним насљеђем.


Стари град Рас и Сопоћани споменици су које је УНЕСКО на листу баштине ставио 1979. године и који спадају у сам врх свјетског културног блага. Нови Пазар живи је свједок утицаја запада и истока, па ћете у граду наићи на бројне хришћанске и исламске историјске важне грађевине

. А у новоизграђеним хотелима, апартманима и туристичким насељима сваки гост може наћи одговарајући смјештај и за два до три дана боравка обићи културно-историјско наслијеђе којим се становници овог шармантног града заиста могу без скромности похвалити.

Производња чувених новопазарских фармерица, специфична гастрономија и љубазност домаћина главни су адути због којих вриједи посјетити Нови Пазар. Ако посјету граду желите надопунити потпуним опуштањем, двије познате бање се налазе у близини града - Новопазарска и Рајчиновића.

Чачак

Чачак је град на Западној Морави, с препознатљивом архитектуром и бројним важним историјским атракцијама. У њему ћете наићи на споменике културе, сакралне објекте и културне установе – међу којима се истичу Народни музеј, Храм Вазнесења Христовог из 13. вијека и Умјетничка галерија “Надежда Петровић”.

Познати археолошки локалитети и културно-историјски споменици у Чачку су Римске термеМеморијални комплекс на Љубићу, Спомен-костурница погинулим ратницима 1912. - 1918. –  познат и као споменик  “Четири вере”, а ту је и “Спомен-парк борбе и победе“.

Подручје око града крајолик је изузетних одлика, с бројним бањама и рељефом који карактеришу предјели богати ријечним токовима, језерима и разноврсном флором и фауном. Ту су и манастири из средњег вијека, као и термо-минерални извори Овчар Бање.

Упечатљиви планински масиви Овчара и Каблара кроз које тече Западна Морава правећи меандре, такође су препознатљиви симболи овог подручја. С видиковца на врху планине Каблар пружа се јединствен поглед на предивне природне атракције клисуре.

Планинарске и бициклистичке стазе, видиковци, или уживање у панорамској вожњи језером Међувршје с новог пристаништа, представљају посебан доживљај за све који воле вријеме проводити ван града.

У новоотвореном Природњачком центру у Овчар Бањи можете на једном мјесту упознати природно богатство овог дијела Србије. Рурални туризам у Чачку и околици, с одличном понудом у неколико села на падинама околних планина, здравом храном, бројним манифестацијама, могућностима за активан одмор – савршено су зимско уточисте за све љубитеље доброг провода!

Крагујевац

Посљедњи град на листи је Крагујевац, с разноврсном туристичком понудом, од културно-историјског насљеђа везаног за период када је град био српска престоница и владавине кнеза Милоша Обреновића, преко индустријског насљеђа и јединственог музеја "Стара ливница", до добро познатих Шумарица и потенцијала за активни одмор.

Од новитета у туристичкој понуди треба издвојити новоизграђени Легат Николе Коке Јанковића (највећег крагујевачког кипара), Кућу Ђуре Јакшића с Винско-ракијским хубом, те нову поставку у Амиџином конаку, једином сачуваном објекту из комплекса двора кнеза Милоша, кроз коју ћете се упознати с путем развоја Крагујевца од средњовјековног трга до града који је био пријестолница Србије. Ако волите ствари видјети на други начин, кроз Милошев се двор можете прошетати и уз помоћ ВР технологије!

За сладокусце и љубитеље гастрономије, посебно су занимљиве шумадијске ракијске руте које хедонистима пружају могућност уживања у српском националном пићу и упознавању с традиционалним начинима прављења ракије.

Четири града – четири потпуно различита искуства! Немојте превише чекати, него отпутујте у Србију јер ћете се у сваком од њих одлично провести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана