Добојској болници уручен дигитални мобилни РТГ апарат

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Болници "Свети апостол Лука" у Добоју данас је уручен дигитални мобилни РТГ апарат чија је вриједност 70.000 евра, а који је набављен средствима ЕУ, посредством Развојног програма УН.

Шеф Канцеларије ЕУ у Бањалуци Стефано Донати изјавио је новинарима да је од почетка пандемије вируса корона добојској болници у више наврата уручена медицинска опрема у износу од 200.000 евра, и то три респиратора, један ултразвук и два монитора за пацијенте, као дио укупне помоћи за БиХ од 1.700.000 евра.

Донати је навео да је паралелно ЕУ за БиХ обезбиједила и 75.000.000 КМ с циљем сузбијања социјално-економских посљедица пандемије и смањења незапослености, те 250.000.000 евра макроекономске помоћи.

Специјалиста радиологије Небојша Радојчић рекао је да је ријеч о вриједној донацији и траженом дијагностичком средству код пацијента позитивних на вирус корона или оних суспектних, а, захваљујући његовој мобилности, пацијенти неће морати да напуштају просторије.

Директор Болнице "Свети апостол Лука" Младен Гајић каже да је ово други донирани дигитални мобилни РТГ апарат који ће бити смјештен у Служби за неурологију, која располаже са 102 кревета.

Он је подсјетио да је исти такав уређај, дониран средствима Владе Републике Српске, распоређен у Служби за инфективне болести која располаже са 101 креветом, гдје су смјештени пацијенти позитивни на вирус корона.

Гајић је навео да је болница павиљонског типа и да су ковид пацијенти смјештени и у Служби за урологију, у којој се припремају за хируршку интервенцију.

Он је истакао да је од почетка пандемије болница збринула 1.226 ковид пацијента, те да их је тренутно збринуто 163.

Замјеник градоначелника Добоја Владо Благојевић захвалио је за донирану помоћ.

Из Градске управе Добој раније је речено Срни да су укупно 423 правна и физичка лица донирала 597.691 КМ и 6.503 евра на трансакциони рачун донаторских средстава за набавку опреме и помоћ Болници "Свети апостол Лука" и добојском Дому здравља.

Са овог рачуна за набавку медицинске опреме здравственим установама до сада је исплаћено 586.750 КМ.

Уговор о отварању трансакционог рачуна закључен је 25. марта у Добоју између града и Нове банке Бањалука, на основу закључка добојског Градског штаба за ванредне ситуације од 24. марта, за финансирање набавке опреме и помоћ Болници "Свети апостол Лука" и Дому здравља у борби против вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана