Зворник: Субвенције за 3.500 кошница

Срна
Зворник: Субвенције за 3.500 кошница

Зворник - Чланови Удружења пчелара "Багрем" из Зворника добијају од ресорног министарства Републике Српске субвенције за 3.500 кошница, а пчелари који имају мање од 50 кошница од општине Зворник.

Предсједник Удружења "Багрем" Радован Стевановић рекао је новинарима да ово удружење има 130 пчелара који располажу са 9.000 кошница.

Он је навео да је ова година за пчеларе била врло добра за разлику од прошле која је због поплава била катастрофална.

У организацији Удружења "Багрем", професор Пољопривредног факултата Универзитета у Београду Мића Младеновић одржао је данас у Зворнику предавање о теми "Припрема пчела за зиму".

Младеновић је подсјетио да је ова година за пчеларе била веома солидна, али да их то не треба заварати приликом обављања неопходних послова за зиму.

"Најважније је да се свако пчелиње друштво обезбеди младом матицом, оптимлном количином меда, поленовог праха и пчела", рекао је Младеновић.

Он каже да се сваком пчелињем друштву мора обезбиједити довољна количина меда, односно најмање два килограма и то цвјетног, а не тамног који има превише минералних материја.

"Ако друштво нема довољно хране онда се до 20. септембра може извршити допуна концентрованим шећерним сирупом", рекао је Младеновић и додао да на јесен треба извршити третман заштите пчела против болести и штеточина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана