Зворник шири туристичку понуду: Краљевим стопама кроз историју два града

Јана Кезић
Зворник шири туристичку понуду: Краљевим стопама кроз историју два града

ЗВОРНИК - Након што је Зворник недавно постао богатији за мурал посвећен краљу Александру Првом Карађорђевићу планирано је да до краја мјесеца буду постављене и постављање двојезичне информативне табле, али и прва шетња "Краљевим стопама".

Директорица Туристичке организације града Зворника Ивана Ђокић Милановић, која каже да је основна идеја пројекта "Тематска стаза стопама краља Александра Првог Карађорђевића", увезивање Зворника и Малог Зворника, као и добијање нове тачке за туристичко разгледање.

- Осликан је мурал у центру града на којем је приказано сјећање на вријеме када је краљ Александар давне 1919. године боравио у Зворнику - казала је за "Глас Српске" Ђокић Милановић.

То је, како објашњава, записано као његов први долазак у ослобођену Босну, а та посјета послужила је као повод идеји за изградњу новог жељезног моста који спаја сада Српску и Србију.

- Мурал се налази у близини куће тада угледног српског трговца и домаћина Станка Николића, у којој је краљ тада боравио, а која се данас налази под управом Зворничко-тузланске епархије - рекла је Ђокић Милановић, додајући да је мурал осликао зворнички умјетник Дејан Видаковић.

Сада је, додаје она, дошао ред на другу фазу пројекта.

- Поставком двојезичне информативне табле домаћи, али и страни туристи добиће више информација о томе шта тај мурал приказује, а сама шетња "Краљевим стопама" обухватаће неколико тачака - каже Ђокић Милановић.

Полазна тачка ће, објашњава, бити Храм Рођења св. Јована Крститеља Претече, а потом кућа Станка Николића па ће у пратњи лиценцираног водича бити обилажен мурал, као и Мост краља Александра, док је завршетак туре планиран у Подземном граду Карађорђевића у Малом Зворнику.

Цијела идеја је, како каже, настала 2021. године, од када мост могу да пређу сви грађани БиХ и Србије. Објаснила је да прелаз још није међународни, али у неком наредном периоду планирано је рјешавање и тог питања.

Осим нове туристичке понуде Зворник пружа и друге занимљиве атракције.

- Зворничко језеро и Дрина обилују садржајима на води, посебно љети, а ту је и велики број угоститељских објеката - казала је Ђокић Милановић.

Истиче да они који у Зворник не долазе на сат или два имају прилику да боље истраже град.

- Ту је веома богата културно-историјска понуда, а туристи највише воле да виде средњовјековну тврђаву Ђурђев град, потом мост, шеталиште на обали Дрине, као и музејску збирку - рекла је Ђокић Милановић.

Додала је да је град богат и грађевинама из аустроугарског периода, гдје доминира лијепа архитектура.

- У плану нам је да уредимо и планинарску стазу која представља спој рекреације и спорта те историје и легенде. Она повезује потез од градске капије до горњег града и намијењена је само искусним планинарима, док ће након уређења у њој моћи да уживају и они са мање кондиције - рекла је Ђокић Милановић.

Смјештај

Ивана Ђокић Милановић каже да Зворник има смјештајне капацитете у строгом центру града, али и на ријеци и на језеру.

- Недостају нам смјештајни капацитети са већим бројем лежајева, да могу да приме већу туристичку групу, као што су школске екскурзије - рекла је Ђокић Милановић, додајући је лани према евидентираној боравишној такси било остварено око 32.000 ноћења, што је рекордан број у односу на 2019. годину са којом се пореди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана