Зворник: Представљена монографија Каменим траговима

Срна
Зворник: Представљена монографија Каменим траговима

Зворник - У Зворнику је вечерас представљена монографија под називом "Каменим траговима", аутора и историчара Слађане Пашкаљ из Франкфурта и фотографа Раденка Косића.

Пашкаљева је рекла да је овој монографији претходила књига фотографија коју је приредио и издао аустријски професор Хелмут Фридрихмајер на основу фотографија аустријског поручника Емила Балцарека, који је боравећи као војно лице 1907. и 1908. године у БиХ, фотографисао Зворник, Калиновик, Сарајево и друга мјеста.


Подсјетивши да је Фридрихмајер оженио унуку поручника Емила Балцарека, Пашкаљева је рекла да из Зворника има 90 фотографија које су објављене у првој монографији.

"Од тих 90 фотографија, успјели смо да у Зворнику пронађемо и фотографишемо само 29 локација које су претрпјеле незнатне промјене, док неке локације нисмо пронашли, а неке су тотално промијениле изглед", рекла је Пашкаљева.

Она је додала да је средњовјековна тврђава Ђурђев град изнад Зворника на фотографијама Балцарека била очувана, те уредно и његовано изгледала, а да најновије фотографије показују да је на ову локацију оставило трага протекло стогодишње вријеме.

Пашкаљева је рекла да је најновија монографија настала из знатижеље за прошлим временом када је добила на поклон књигу чији је наслов у преводу значио "Потонула Босна" или "Ишчезла Босна" и држећи је у рукама помислила је да је ово право историјско благо наших крајева из ондашњег времена.

"Родила се у мени знатижеља да сагледам како ли је сада у тим крајевима и предјелима Зворника и других мјеста, шта је аутентично сачувано са тих фотографија, шта више нема и шта се све промијенило у тих стотину година", рекла је она.

Фотограф Раденко Косић рекао је да су неке локације пронађене, неке нису јер уопште не постоје, због тога што је вријеме учинило своје, а догодила су се у међувремену и три рата, што јасно говори каквим је промјенама било изложено ово поднебље.

"Успјели смо да урадимо једну цјелину овдашњег времена које се наслања на фотографије аустријског поручника", рекао је Косић и додао да су локације фотографија из ондашњег времена проналазили уз помоћ мјештана који су препознавали локације са фотографија.

Зворнички историчар Зоран Ивановић рекао је да су у монографији обједињене старе и нове фотографије, односно фотографски парови, те пропраћени текстовима аутора, као покушај да се премости временски простор њиховог настајања.

Монографија је објављена у издању "Културфокуса" из Франкфурта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана