Зворник: Представљен умјетнички мурал са поруком мира и толеранције

Срна
Зворник: Представљен умјетнички мурал са поруком мира и толеранције

ЗВОРНИК - Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је данас на званичном представљању јавности умјетничког мурала о теми "25 година мира у БиХ" да се у посљедњих десетак година постигао завидан ниво међустраначке, међуљудске и међунационалне толеранције у зворничкој средини.

"Добили смо, на Дан људских права, уз подршку ОЕБС-а и на иницијативу коалиције жЗа позитиван Зворникж умјетнички мурал који је сјајно осликао млади зворнички умјетник Дејан Видаковић дајући снажне поруке", рекао је Стевановић новинарима.

Он је нагласио да има разних мимоилажења у мишљењима политичара на овим просторима, али ниједан од њих није против очувања мира.

"Тврдим да ћемо економију развијати ако будемо знали сачувати мир. Можда економски развој не иде брзином, ни у складу са нашим жељама, али мир је нешто што је неупитно и нешто што сви морамо чувати као зјеницу ока свога", рекао је Стевановић.

Према његовим ријечима, има, нажалост, пуно особа са инвалидитетом којима треба подршка друштва сваки дан, много дјеце са посебним потребама, људи који тешко живе.

"Свима око нас којима треба подршка морамо бити спремни да је дамо, да разумијемо свачији проблем. Морамо имати, свако појединачно, велико срце, бити спремни да пружимо руку свакоме коме је потребна, да уважимо туђе проблеме, недостатке, сваку различитост међу нама. Моја порука на овај дан је да се уважавамо, поштујемо, волимо", рекао је Стевановић.

Зорана Петковић, координатор испред Коалиције, истакла је посебно задовољство и част што је представљању мурала присуствовао градоначелник Стевановић и нагласила да је ОЕБС финансирао израду умјетничког мурала.

"Коалиција за борбу против говора мржње жЗа позитиван Зворникж настојала је да, поводом Међународног дана толеранције, покаже и свијету да Зворник има овакве поруке", рекла је она.

Петковићева је додала да овакав мурал и величином и порукама које носи може да буде на одређени начин и похвала грађанима и граду за све оно што је до сада урађено на пољу суживота, мира и толеранције.

Видаковић је појаснио да су поруке јасног и чврстог визуелног и естетског садржаја које упућују на толеранцију и мир, на превазилажење вјерске, расне, етничке, и друге различитости.

"Мурал је урађен на жосбж плочама које су трајне и по потреби могу да се премјесте. Осликан је специјалним акрилним бојама, а за слагалице сам се одлучио јер су естетски љепше, могу лакше да прикажу различитости и да би изградили комплетну централну композицију као што је женска фигура у средини", рекао је аутор мурала.

Мурал је постављен на једној од зворничких зграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана