Зворник: Почела Светосавска недјеља

Срна
Зворник: Почела Светосавска недјеља

Зворник - У зворничком Дому омладине почела је духовна, културна и спортска манифестације "Светосавска недјеља 2017", посвећена првом српском архиепископу, светитељу и просвјетитељу Светом Сави.

"Светосавску недјељу" отворио је вечерас начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Зворника Милан Цвјетиновић, који је истакао да Градска управа подржава све манифестације које се односе на промовисање културе, образовања, здравља, обичаја и свих оних садржаја који оплемењују српску културу.


Предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Зворник Раде Перић рекао је да "Светосавска недјеља" има велику културну вриједност.

"Морамо да чувамо своју духовност, да се ослањамо једни на друге, да знамо једни другима опростити, јер је то значајно у овом времену за наш опстанак", истакао је Перић.

Перић је подсјетио да је "Светосавска недјеља" најстарија манифестација ове врсте у Републици Српској, која се одржава 25. пут.

"Посебно нам је драго што и Републике Српска слави 25 година постојања, што је додатна обавеза да истрајемо у одбрани свих својих духовних и других вриједности", рекао је Перић.

Протојереј ставрофор Раде Тешић је, с благословом Његовог преосвештенства епископа зворичко-тузланског Хризостома, благосиљао ову манифестацију и нагласио да се српски народ дјелом Светог Саве надахњује у свакој области живота у којој је оставио свој велики допринос.

"Светосавска недјеља" почела је књижевно-музичком манифестацијом "Зворнички књижевници свом граду", на којој су наступили Снежана Николић, Дана Гаврић, Славољуб Томашевић, Цвијан Ђапановић, Симо Илић, Илинка Матић, Борка Миличић и Роса Јањушић Блажановић, док је гост вечери била Радмила Ђокић из Бијељине.

Наступили су и ученици Средњошколског центра "Петар Кочић" и Основне музичке школе из Зворника који су рецитовали стихове о првом српском архиепископу и просвјетитељу.

У оквиру "Светосавске недјеље", сутра ће у Дому омладине бити одржан концерт народних пјесама и игара зворничког Културно-умјетничког друштва "Свети Сава".

Избор спортисте године града Зворника, одржаће се 20. пут у сриједу, 25. јануара, док је у четвртак, 26. јануара, у Дому омладине планирана Светосавска академија на којој ће о Светом Сави бесједити Станислав Томић, професор из Зворника.

У оквиру Светосавске академије, ученици Средњошколског центра "Петар Кочић" и Техничког школског центра извешће драмски и рецитаторски програм, а наступиће и Прво зворничко пјевачко друштво "Изворник".

На Савиндан, 27. јануара, у свим храмовима биће служене свете литургије, а у школама прослављена школска слава.

Манифестација ће бити завршена у суботу, 28. јануара Светосавским балом у мотелу "Лагуна" на коме ће гост бити београдска глумица Биљана Ђуровић.

Претходно ће у Рекреативно-спортском центру бити организован Светосавски турнир у женској одбојци за пионирке на коме ће учествовати екипе из Србије и Републике Српске.

Организатори "Светосавске недјеље 2017" су СПКД "Просвјета" Зворник, Српска православна црква и Дом омладине, а покровитељ Градска управа Зворник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана