Зворник: Одржана Светосимеонска академија посвећена Стефану Немањи

Срна
Зворник: Одржана Светосимеонска академија посвећена Стефану Немањи

ЗВОРНИК - У Зворнику је вечерас одржана академија у част Стефана Немање - Светог Симеона Мироточивог, творца и заштитника српске државе и српског народа.

Протојереј ставрофор Видоје Лукић напоменуо је да је Свети Симеон Мироточиви, односно Стефан Немања, родоначелник српског рода који се залагао за изградњу храмова и чистоту православља.

Професор Универзитета Источно Сарајево Саша Кнежевић је у бесједи о Светом Сименону, архијунаку српске писане књижевности, рекао да све што се зна о његовом животу зна се из Житија и неких других текстова које су написали његови синови Стефан Првовјенчани и Свети Сава.

“Свети Сава приказује Стефана Немању као монаха и свеца и, прије свега, ставља акцент на тај дио његове личности, док Стефан Првовјенчани, као његов насљедник и први српски краљ, акцент ставља на државнички и ратнички дио његове личности”, рекао је Кнежевић.

Кнежевић сматра занимљивим код Стефана Првовјенчаног да пет пута у том књижевном дјелу говори о чудесима које се дешавају.

“Прво чудо везано за Стефана Немању, док је био владар, јесте кад му је Свети Ђорђе помогао, а послије се он као светац појављује управо као Свети Ђорђе, као свети ратник и помаже своме сину против непријатеља који су жељели да одузму дио или цијелу српску територију”, рекао је Кнежевић.

Он је подсјетио да је Хиландар подигао Стефан Немања, тада већ Симеон, али још није био светац, а да је ктиторску активност започео у династији Немањића, што је са данашње перспективе можда најзначајније.

Кнежевић је нагласио да су у манастирима из тог времена сачуване прве слике, прво сликарство у српској култури и прве писане књиге које су посвећене Стефану Немањи.

“Ако је наша култура Светосавска, она је сигурно и Светосимеонска”, рекао је Кнежевић.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” Зворник Раде Перић рекао је да се у Зворнику више од 20 година одржава академија посвећен Стефану Немањи, односно Светом Симеону и Немањићима, њиховим порукама, поукама и завјетима.

“Веома је значајно одржавати сјећање на Немањиће због тога што је са Немањићима настала српска држава и српска црква”, рекао је Перић и додао да црпећи заоставштину Немањића, српски народ опстајемо кроз бурну историју.

Главни уредник издавачке куће “АСоглас” из Зворника Дејан Спасјевић изразио је задовољство што је учесник Светосимеонске академије посвећене најсвјетлијима из српског рода и народа.

У музичко-сценском дијелу академије наступили су ученици зворничког Техичког школског центра, док је за најбољу књигу зворничких аутора проглашена књига афоризма “Ситно самљевено” аутора Милана Пантића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана