Зворник: Најмилије сахрањују у старе гробнице

Милијана Латиновић
Зворник: Најмилије сахрањују у старе гробнице

Зворник - Гробља у селима на подручју Зворника постала су претијесна, па нису ријетки случајеви да мјештани своје најмилије сахрањују у старе гробнице, у којима већ почива неко од њихових предака.

О новим парцелама на којима ће бити мјеста за вјечни починак у селима ријетко ко проговара, а колико је ситуација алармантна, најбоље свједоче мјештани мјесне заједнице Табанци. Један од њих Драго Матић у шали каже: "Ако наставимо умирати, стићи ћемо до Калесије".

- Ископавамо старе гробнице, па ту сахрањујемо најмилије, јер мјеста за нове нема - рекао је Матић и додао да се нада да ће ускоро бити обезбијеђена нова парцела да би сеоско гробље било проширено.

Мјеста нема ни на гробљу које користе мјештани мјесне заједнице Цер и Јадран.

- Ништа још није ријешено када је ријеч о сеоском гробљу, ситуација је тешка и кад год неко умре питамо се гдје ћемо сахранити сљедећег. Најмилије сахрањујемо или у исту гробницу или у простор између гробова - рекао је мјештанин мјесне заједнице Цер Јован Митровић.

Начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове и послове саобраћаја у Градској управи Зворник Бранко Јашић истиче да нису добили званичан захтјев за проширење сеоског гробља.

- Након што добијемо званичан захтјев за проширење гробља од Савјета мјесне заједнице и сагледамо ситуацију, можемо купити парцелу која се налази уз постојеће гробље и на тај начин ријешити овај проблем - рекао је Јашић.

Он је истакао да без званичног захтјева Савјета мјесне заједнице нису у могућности да излазе на терен и рјешавају овакве проблеме.

- Можемо да ангажујемо и вјештаке из пољопривредне струке да процијене земљиште и ако је све у реду, купићемо парцелу - додао је Јашић.

За разлику од села, проблем са недостатком гробних мјеста на подручју града је дјелимично ријешен. Послије упозорења и апела градским властима да на градском гробљу Каракај нема више мјеста, купљена је нова парцела, а гробље проширено за још 6.000 квадрата.

Руководилац радне јединице за комуналне дјелатности у предузећу "Водовод и комуналије" у Зворнику Мика Мићић каже да су цијелу прошлу годину кубурили са гробним мјестима на гробљу Каракај, које је одавно постало претијесно.

- Да није купљена ова нова парцела, не знам гдје бисмо сахрањивали покојнике. У просјеку се на градском гробљу обави 105 сахрана годишње, а простора одавно тамо нема за нови закуп - рекао је Мићић и додао да је срећа у несрећи то што су протеклих мјесеци углавном сахрањивали људе који су одавно имали обезбијеђене гробнице.

Мићић истиче да је на новој локацији урађена парцелизација гробних мјеста, а у наредних неколико дана Зворничани ће моћи по цијени од 187 КМ, колико кошта закуп на 10 година, да обезбиједе мјесто за вјечни починак.

Закупци

Мика Мићић каже да када је ријеч о закупу гробних мјеста, нема правила, поред пензионера закупљују и млађи људи.

- У посљедње вријеме људи на прагу пете деценије живота закупљују гробнице, то је постало сасвим уобичајено - каже Мићић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана