Зворник: Градска управа обезбиједила ултразвучни преглед дојки за 20 жена

Srna
Зворник: Градска управа обезбиједила ултразвучни преглед дојки за 20 жена

ЗВОРНИК - Градска управа Зворник обезбиједила је бесплатни ултразвучни преглед дојки за 20 жена старијих од 40 година, поводом 4. фебруара - Свјетског дана борбе против рака, а Млади социјалдемократи организовали су едукативно предавање о тој болести.

 

Предсједник Младих социјалдемократа Зворник Вељо Тијанић рекао је новинарима да су, поводом ове акције Градске управе, Млади СНСД-а организовали у Дому омладине едукативно предавање о карциному дојке, те захвалио Општој болници, Дому омладине и градским властима који су подржали ову активност.

Тијанић је додао да Млади СНСД, као једна од највећих омладинских политичких организација у Зворнику, имају друштвену одговорност да, осим хуманитарних активности, организују едукативне догађаје, каква је и ова трибина.

Предавање је одржала Слађана Продановић Јањић, онколог у зворничкој Општој болници, која је поручила да је сваки карцином откривен на вријеме изљечив, па тако и рак дојке.

- Код нас и земљама у окружењу не постоји план и програм обавезног скрининга, као што то имају развијене земље у Европи - рекла је Јањићева и додала да у Републици Спрској, према подацима Института за јавно здравство, годишње од карционома дојке оболи од 400 до 500 жена.

Она је истакла да је циљ овог едукативног предавања да се покрене прича о значају превентивних мјера.

Јањићева је рекла да се превентивне мјере своде на жељу појединачне особе, односно особа која се јави љекару биће и подвргнута превентивним прегледима, тако да се то односи на опортуни скрининг, а не на организовани.

Уз поруку женама да не избјегавају превентивне прегледе, Јањићева је рекла да су мамографија и ултразвук доступне методе и анализе које спашавају живот, те да је сваки рак, ако се открије на вријеме, изљечив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана