Звоно звони за десетак ђака у неким подручним одјељењима у РС

Милијана Латиновић
Звоно звони за десетак ђака у неким подручним одјељењима у РС

Бањалука - У многим подручним одјељењима, удаљеним и по неколико десетина километара од централне школе, школска звона звоне за свега десетак основаца, а у некима је тај број двоструко мањи.

Тако је у више од трећине подручних одјељења дневник спао на десетак и мање ђака.

- Од 499 подручних одјељења у Српској, десет ученика и мање има чак 141 одјељење - рекли су у Министарству просвјете и културе РС.

Наставу у подручном одјељењу "Кмећани" које припада ОШ "Младен Стојановић" у Бронзаном Мајдану похађају свега четири ђака од првог до петог разреда.

- Учитељ који ради у овом одјељењу своје знање и искуство преноси на ђаке који наставу похађају у комбинованом одјељењу. Настава је квалитетна, али су дјеца ускраћена за ваннаставне активности и дружење - казао је директор школе Ненад Михајловић.

Он је истакао  да је било предложено да дјеца пређу у централну школу, али је због велике удаљености тешко било организовати превоз за ђаке.

- Иако су малобројни, ђаци су много ускраћени у односу на њихове вршњаке у централној школи. Ипак, дјеца из овог одјељења су углавном била ученици генерације по завршетку основне школе - додао је Михајловић.

У подручном одјељењу "Горња Јурковица" које припада ОШ "Вук Караџић" у Градишци, наставу похађају свега три ђака, два првачића и један ученик трећег разреда. Иако им није лако да раде у оваквим условима у њиховом дневнику нижу се само петице.

- По свом успјеху у редовним наставним активностима ова дјеца ни у ком случају не заостају за својим вршњацима у бројнијим одјељењима - рекла је директор школе Биљана Бараћ.

Додаје да већ годинама постоји пракса да се ђаци из других школа друже бар једном мјесечно и организују спортске игре.

- У комбинованим одјељењима владају пријатељски односи између  ученика и учитеља, нема стида и дјеца су слободна да питају све што их интересује, а резултати у настави су доказ њиховог труда - додала је Бараћева.

Наглашава да је најбоља ученица прошле године била управо ђак из овог подручног одјељења. Она истиче да поред овог одјељења, школа има и подручно одјељење "Цимироти" са шест ђака.  Огромна школска зграда у селу Прелово код Вишеграда готово је опустјела, а у дневнику пишу имена само три ђака.

Било је уписано пет ученика, али су се родитељи двоје њих одселили у Бијељину. Тако је "књига спала на три слова".

У овој школи кажу да је најтеже организовати наставу физичког васпитања. Некада је ова школа бројала више од 1.500 ђака, а настава се организовала у три смјене.

Из Министарства просвјете подсјећају да је крајем школске 2014/2015. године са радом престало десет подручних одјељења, која нису имала ниједног или су имала једног или два ученика, а да ради  почело је само једно подручно одјељење у Модричи.

 Првачићи

Број ђака уписаних у први разред ове године већи је у односу на школску 2014/2015. годину.

Први пут у школске клупе ове године сјело је 10.517 првачића, док је лани тај број износио 10.505 ђака. Ипак, сеоске школе су све празније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана