Звијезда под облацима за страдале другаре

Данијела Стоканић
Звијезда под облацима за страдале другаре

Бањалука - Велика концентрација, међусобно бодрење и заједништво владали су међу више од 60 падобранаца, који су се у петак окупили на меморијалном купу "Пет звијезда" на спортском аеродрому у Залужанима.

Они су, по четврти пут, дошли у Бањалуку да би се на јединствен начин присјетили страдалих чланова бањалучког Падобранског клуба Алена Црналића, Немање Гороње, Стефана Карановића, Николе Стевића и Срђана Косића, који су настрадали у авионској несрећи у мају 2012. године.

На више од стотину метара изнад земље, у петак и суботу, падобранци су показивали своје умијеће, уједно се сјећајући погинулих колега.

Члан бањалучког падобранског клуба Зоран Ковачевић је истакао да су његови настрадали другари обожавали овај спорт, те да су живјели за сваки скок падобраном.

- Њихов одлазак оставио је дубок траг, како за клуб тако и за цијелу РС. Управо због тога већ четврту годину заредом организујемо ово такмичење. То ћемо наставити и убудуће са жељом да буде што масовније и квалитетније - рекао је Ковачевић.

Заједно са њим пут облака у петак је кренула и Никшићанка Ана Марија Грубач, која каже да јој је сваки долазак у Бањалуку задовољство.

- За мене је ово један од најзначајнијих догађаја у календару такмичења, управо због тога што се организује због наших другара, који, нажалост, више нису са нама - рекла је она.

Кроз облаке се сигурно спуштао и Словенац Игор Видовић. Казао је да је вијест о погибији петорице бањалучких падобранаца одјекнула и до његове земље.

- Нажалост, нисам познавао настрадале падобранце, али из приче њихових другара као да јесам. Чуо сам да су то били дивни момци. Ово је много битан куп за све нас падобранце - рекао је Видовић.

Инструктор падобранства у овом клубу и један од учесника овог такмичења Раде Чајић рекао је да се бањалучки падобрански клуб одлучио да сјећање на настрадале другове сачува онако како би они то жељи.

- То радимо тако што сваке године, спомињући њихова имена окупимо што више падобранаца из региона, који су били њихови пријатељи. Ове године ту су и колеге из Аустрије и Њемачке - рекао је Чајић.

Замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић, која је отворила куп, проучила је да се ради о изузетно значајном догађају за Бањалуку.

Кобни пад

У кобном паду авиона "цесна" 20. маја 2012. године погинули су чланови бањалучког Падобранског клуба пилот Ален Црналић, дугогодишњи инструктор падобранства Немања Гороња, инструктор Стефан Карановић, те падобранци којима је то требало да буде први прави скок - Никола Стевић и Срђан Косић. Авион се, недуго послије полијетања, запалио пред очима њихових родитеља, који се и данас, четири године послије смрти својих најмилијих, питају ко је одговоран за ову несрећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана