"Зубачка Убла 2023": Сјећање на заједничку историју Требиња, Херцег Новог и Никшића

Срна
"Зубачка Убла 2023": Сјећање на заједничку историју Требиња, Херцег Новог и Никшића

ТРЕБИЊЕ - Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсједници општина Никшић и Херцег Нови Марко Ковачевић и Стеван Катић положили су данас цвијеће код споменика војводи Луки Вукаловићу у мјесту Зубачка Убла код Требиња, а служен је и помен устаницима у Цркви деспота Стефана, у оквиру народног сабора "Зубачка Убла 2023".

Ћурић је новинарима рекао да је веома важно подсјетити се предака и времена у којима су живјели, наводећи да су тада били заједно, те истакао да су Требиње, Никшић и Херцег Нови били и остали једно.

"Данас се на Зубачким Ублима окупио велики број сарадника из општине Никшић и Херцег Нови и Требиња, што је прилика да се прошири братимљење на културу и спорт, те да сарадње између Требиња, Никшића и Херцег Новог буде још чвршћа", рекао је Ћурић.

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић рекао је новинарима да је настављена добра традиција сјећања на заједничку историју, војводу Луку Вукаловића, херцеговачког устанка.

"Сигуран сам да ће и будућа покољења пратити све ове догађаје, да их неће заборавити, јер нас ово везује и као браћу, комшије и пријатеље, заједнички догађај и сабор", рекао је Катић и додао да ће се наредних дана озваничити братимљење између Требиња и Херцег Новог.

Он је додао да сарадња постоји на многим међународним пројектима, те да ће се она наставити и ићи узлазном путањом.

Предсједник општине Никшић Марко Ковачевић рекао је новинарима да је овај скуп лијепа прилика за подсјећање на слободарску традицију и устанке који су подизани у овом мјесту.

"Постоји велика обавеза Никшићана да се овога сјећамо, да будемо заједно и сарађујемо у будућности, скоро смо се побратимили на Вучјем долу, симболично, сјећајући се како су се наши преци борили за слободу и да из тог сјећања, из њиховог примјера и ми градимо бољу и свјетлију будућност", рекао је Ковачевић.

Он је додао да има простора за унапређење сарадње између Никшића и Требиња, наводећи да се већ кренуло у апликацију пројеката прекограничне сарадње из фондова Европске уније.

У оквиру програма, данас су одржана спортска такмичења за дјецу, односно крос и спортско пењање на вјештачкој стијени, због кише културно-умјетнички програм није одржан, а дружење је настављено у Планинарском дому "Убла".

Сабору на Зубачким Ублима присуствовало је руководство Града Требиња, као и општина Никшић и Херцег Нови, генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић и друге званице из јавног живота.

Манифестацију "Зубачка Убла" организовао је град Требиње и градска Туристичка организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана