Жртвама мина пчеларство шанса за зараду

Анита Јанковић Речевић
Жртвама мина пчеларство шанса за зараду

БАЊАЛУКА - Жртвама мина у БиХ који се баве пчеларством пружена је прилика да се значајније едукују о овој грани пољопривреде како би унаприједили своју производњу, интегрисали се у друштво и осигурали додатне приходе у кућном буџету.

Са циљем оснаживања пчелара са инвалидитетом Организација ампутираца УДАС у партнерству са хуманитарном невладином организацијом ИТФ из Словеније и Пчеларском академијом из те земље организовала је пројекат под називом “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина у БиХ-фаза 2” у оквиру којег је одржана тродневна едукативна радионица на којој су учесницима знање о овој дјелатности преносили еминентни словеначки стручњаци.

Пројекат је подржало и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС те Министарство спољних послова Словеније, а добијено знање пчелари ће искористити како би побољшали учинковитост и исплативост посла којим ће се бавити у будућности.

У реализацији овогодишњег пројекта, који је наставак успјешне сарадње покренуте лани, нагласак је дат на едукацији и промоцији пчеларства будући да се особе са инвалидитетом сусрећу са бројним препрекама, нарочито приликом тражења посла.

- Стицањем знања о пчеларству и куповином опреме жртве од мина сада имају веће могућности за бављење пчеларством, које им може обезбиједити додатне приходе.

Жртве мина у БиХ нису адекватно збринуте и у великој мјери препуштене су саме себи како би се интегрисале у друштво и бринуле о породици - рекао је предсједник УДАС-а Жељко Волаш.

Он је додао да је пчеларство одличан начин за успостављање стабилних прихода и побољшање квалитета живота угрожених друштвених група јер захтијева мало почетних улагања.

- Генерално, пчеларство је изузетно погодно за мање пољопривредне дјелатности на мјестима гдје су капитални и технолошки ресурси ниски. Та грана нуди бројне могућности запошљавања и особама са инвалидитетом, јер се заснива на раду код куће. Такође, бављење пчеларством захтијева боравак у природи, што придоноси бољем општем расположењу и здрављу - казао је Волаш.

Вођа пројекта у ИТФ-у Наташа Уршић истакла је да је ова организација основана 1998. године са намјеном да помогне БиХ да оснажи жртве мина.

- Дјелатност смо у међувремену раширили на друге земље свијета али БиХ је приоритет јер је и даље загађена минама и велики је број жртава којима помажемо на разне начине, почевши од рехабилитације до социјалних и економских пројеката какав је овај. Лани смо остварили веома добре резултате због чега смо наставили истим правцем и ове године. Надам се да ћемо реализовати и трећу фазу - рекла је Уршић.

Један од 30 учесника овог пројекта Никола Поповић из Лакташа који се пчеларством бави око пет година сматра да ће остварити бројне бенефите у свом малом бизнису захваљујући знању које је стекао на радионицама. 

- Имам око 100 пчелињих друштава и успјешно се бавим овим послом  упркос инвалидитету, као и бројне моје колеге. Пчеларство ми помаже у пуњењу кућног буџета, али и да се осјећам корисно. Знање које су нам пренијели професори из Словеније примијенићу у свом послу и надам се бољим и квалитетнијим приносима - казао је Поповић.

Активности

У оквиру пројекта биће организован и низ додатних активности попут студијске посјете Мурској Соботи у Словенији која је планирана за крај овог мјесеца.

- Учесницима тренинга обезбијеђена је и неопходна опрема за бављење пчеларством, а имали су прилику посјетити и Пољопривредни факултету у Бањалуци гдје су се упознали с практичним радом на пчелињаку, а организована је и изложба пчелињих производа у парку “Петар Кочић” у Бањалуци - рекли су у УДАС-у.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана